اثربخشی معنویت درمانی بر باورهای فراشناختی و نگرشهای ناکارآمد سالمندان شهر خرم آباد در سال ۱۳۹۶

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله سالمندشناسی، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOGE-3-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 338
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عزت اله قدم پور

Department of Psychology, Lorestan University

سمیه روشن نیا

Department of Psychology, Lorestan University

نسرین رضایی فر

Department of Psychology, Lorestan University

چکیده

مقدمه: باورهای فراشناختی معیوب و نگرش‍های ناکارآمد از جمله مشکلاتی هستند که در سنین پیری مشاهده شده‍اند، اهمیت آموزش معنویت‍درمانی به سالمندان نیز در سال‍های اخیر مورد توجه قرار گرفته است؛ لذا، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی معنویت‍درمانی بر باورهای فراشناختی و نگرش‍های ناکارآمد سالمندان شهر خرم‍آباد در سال ۱۳۹۶ انجام شد.  روش: پژوهش حاضر شبه ­آزمایشی (پیش آزمون - پس ­آزمون با گروه گواه) می‍باشد. جامعه آماری این پژوهش دربرگیرنده کلیه سالمندان مراکز روزانه نگهداری از سالمندان شهر خرم آباد در سال ۱۳۹۶ می باشد. نمونه آماری با استفاده از روش نمونه‍گیری دردسترس به تعداد ۳۰ نفر انتخاب شده و به طور تصادفی ساده در گروه‍های آزمایش و گواه (۱۵ نفر برای هر گروه) جایگزین شدند. هر دو گروه پرسشنامه باورهای فراشناختی ولز و کاترایت - هاتون (۲۰۰۴) و مقیاس نگرش‍های ناکارآمد (۱۹۷۸) را طی مراحل ارزیابی تکمیل کردند. هشت جلسه (یک ساعته هفته‍ای یک بار) آموزش معنویت درمانی در گروه آزمایش اجراء شد و گروه گواه برنامه های مرسوم خانه سالمندان را دریافت کردند. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره و تک‍ متغیره در نرم افزار SPSS نسخه ۲۳ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته­ ها: پس از انجام معنویت­درمانی میانگین نمرات خرده مقیاس‍های باورهای فراشناختی و نگرش‍های ناکارآمد از مرحله پیش ­آزمون به پس ­آزمون کاهش یافت. همچنین، مطابق با یافته ­های حاصل از تحلیل کواریانس، معنویت­ درمانی بر کاهش باورهای فراشناختی معیوب و نگرش‍های ناکارآمد سالمندان موثر بود (P=۰/۰۰۱).  نتیجه ­گیری: به کارگیری این رویکرد درمانی به عنوان مداخله ای کارآمد در کاهش باورهای فراشناختی معیوب و نگرش‍های ناکارآمد در مراکز سالمندی توصیه می‍شود. 

کلیدواژه ها

Spiritual therapy, Belief, Metacognition, Dysfunctional attitude, Elderly., معنویت درمانی, باور, فراشناخت, نگرش ناکارآمد, سالمندان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.