تحلیل فقهی حقوقی آثار اضطرار در مسوولیت غیرقراردادی ( مطالعه تطبیقی)
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی، دوره: 14، شماره: 51
- کد COI اختصاصی: JR_IJRJ-14-51_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 182
نویسندگان
مدرس دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران و دکتری حقوق خصوصی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده
تحقق برخی عناوین، توجیهکننده و مشروعکننده فعل زیانبار و به تعبیری رافع تقصیر است. یکی از این عناوین، اضطرار در مسوولیت مدنی غیرقراردادی است. بر خلاف مسوولیت مدنی قراردادی که در ماده ۲۰۶ ق.م به آن اشاره گردیده و فاقد اثر شناخته شده است، ذکر صریحی از اضطرار در احکام قانونی در مورد الزامات خارج از قرارداد به میان نیامده است. بدون تردید اضطرار، وصف تقصیر را از فعل زیانبار زدوده و اقدامی را که در وضعیت عادی، نامشروع و حرام است، مشروع و مباح میسازد. ولی اینکه آیا ارتکاب فعل زیانبار در مواقع اضطرار، شخص را از مسوولیت مدنی معاف میکند یا خیر، دو دیدگاه کلی مطرح است: دیدگاه نخست: اضطرار رافع مسوولیت مدنی نیست و خسارات وارد به زیاندیده باید جبران شود. دیدگاه دوم: اضطرار رافع مسوولیت مدنی است و عمل مضطر برای دفع ضرر بزرگتر از خود یا دیگری است. این مقاله، دیدگاه نخست را مورد پذیرش قرار داده است.کلیدواژه ها
اضطرار, مسوولیت غیر قراردادی, خطر, قاعده احسان, تقصیراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.