واکاوی جریان خیارات در اوراق صکوک اجاره

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی، دوره: 17، شماره: 62
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRJ-17-62_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 255
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا حمیسی

دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه مذاهب اسلامی، تهران، ایران

مجید قربانعلی دولابی

استادیار گروه فقه ومبانی حقوق اسلامی، دانشگاه مذاهب اسلامی، تهران، ایران

مجید وزیری

استادیار گروه فقه ومبانی حقوق اسلامی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

محمود ویسی

استادیار گروه فقه ومبانی حقوق اسلامی، دانشگاه مذاهب اسلامی، تهران، ایران

چکیده

تامین مالی یکی از موضوعات حائز­ اهمیت در شرایط اقتصاد مقاومتی است. در ایران راهکارهای تامین مالی گوناگونی ازجمله بازار سرمایه وجود دارد؛ اما با عنایت به ریسک گریزی سرمایه­گذاران برای ورود به این بازار، ابزارهای مالی اسلامی تحت عنوان اوراق صکوک، مطرح و با اقبال بالایی مواجه شدند. اوراق اجاره، کاربردی ترین صکوک در کشور ماست. یکی از مباحث بدیع در این حوزه، بررسی جریان خیارات به عنوان ابزار حق فسخ در این اوراق است. در این مطالعه نخست مبانی فقهی و حقوقی زیربنایی خیارات شامل قواعد لاضرر، حکومت اراده، قصد و رضای متعاقدین، تروی و نظریه حمایتی تشریح گردید. سپس خیارات قابل­اجرا در اوراق اجاره به عنوان معیارهای پیش­بین و جبران­کننده معاملات، با ذکر مصادیق مرتبط با هر خیار، مورد مداقه قرار گرفت. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که امکان اجرایی شدن خیارات عیب، تدلیس، غبن، شرط، اشتراط، رویت، تبعض صفقه، تعذر تسلیم و تفلیس در روابط فی مابین برخی از ارکان انواع صکوک اجاره وجود دارد

کلیدواژه ها

تامین مالی اسلامی, صکوک اجاره, خیارات, اجاره تامین دارایی, تامین نقدینگی, اوراق رهنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.