ماهیت و آثار رضایت زیان دیده در فقه امامیه و حقوق ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی، دوره: 17، شماره: 64
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRJ-17-64_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 151
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی تقی پوریان

دانشجوی دکتری گروه حقوق، واحد آیت.. آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران

جواد نیک نژاد

استادیار گروه حقوق، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران

مهدی اسماعیلی

استادیار گروه حقوق، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران

چکیده

جایگاه مهم مسوولیت مدنی روز به روز در جوامع ملموس­تر و حساس­تر است که از سوی دیگر ارتباط قراردادها با نظم عمومی نیز سبب محدودیت­های نیز شده است تاثیر رضایت زیاندیده در دعوای مسوولیت مدنی نیز علیرغم اینکه با رضایت حاصل می­شود در جاهایی موثر و در جاهایی دیگر به جهت اینکه با نظم عمومی مخالف بوده موثر نیست ازاین رو شناخت دقیق رضایت زیاندیده قبل از ورود ضرر و پس از ورود ضرر از حیث تاثیر یا عدم تاثیر و شناخت چارچوب­های نظری دیگر لازم و ضروری بنظر می­رسد. از سوی دیگر رضایت زیان­دیده با فرض کمال و صحت که در موارد ممنوعه قانونی نیز نباشد مورد پذیرش عقلاء و سیره عقلی و عرف قرار گرفته و با مبانی اصل حاکمیت اراده در حقوق و قاعده اذن مالک قابلیت انطباق را داشته است.

کلیدواژه ها

مسوولیت مدنی, رضایت زیان دیده, قرارداد, عدم مسوولیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.