مقایسه اثربخشی امید درمانی و روان درمانی شناختی رفتاری بر اضطراب و خشم نوجوانان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله روانشناسی اجتماعی، دوره: 9، شماره: 0
  • کد COI اختصاصی: JR_JPSCH-9-0_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 174
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهشید خلیلی دوآبی

گروه روانشناسی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران

کوروش گودرزی

گروه روانشناسی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران

جواد کریمی

گروه روانشناسی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

مهدی روزبهانی

گروه رفتار حرکتی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران

چکیده

هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی امید درمانی و روان درمانی شناختی رفتاری بر اضطراب و خشم نوجوانان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر خرم آباد در سال تحصیلی ۹۷-۱۳۹۶ بودند. تعداد ۹۰ نفر از آنها با روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش ۴۵ نفری جایگزین شدند. گروه آزمایش اول ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای تحت امید درمانی و گروه آزمایش دوم ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقه ای تحت روان درمانی شناختی رفتاری قرار گرفت. گروه ها در مراحل پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه های خشم نواکو (۱۹۸۶) و اضطراب کتل (۱۹۷۵) پاسخ دادند و داده ها با روش های تی مستقل و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ تحلیل شدند. نتایج نشان داد که هر دو روش امید درمانی و روان درمانی شناختی رفتاری باعث کاهش اضطراب و خشم نوجوانان شدند (۰۵/۰> P). روش امید درمانی در مقایسه با روان درمانی شناختی رفتاری در کاهش اضطراب موثرتر بود (۰۵/۰> P)، اما بین آنها در کاهش خشم تفاوت معناداری مشاهده نشد (۰۵/۰< P). با توجه به اثربخشی هر دو روش امید درمانی و روان درمانی شناختی رفتاری در کاهش اضطراب و خشم نوجوانان، مشاوران، درمانگران و روانشناسان بالینی می توانند از هر دو روش به ویژه امید درمانی برای کاهش اضطراب و خشم نوجوانان استفاده نمایند.با توجه به اثربخشی هر دو روش امید درمانی و روان درمانی شناختی رفتاری در کاهش اضطراب و خشم نوجوانان، مشاوران، درمانگران و روانشناسان بالینی می توانند از هر دو روش به ویژه امید درمانی برای کاهش اضطراب و خشم نوجوانان استفاده نمایند.

کلیدواژه ها

اضطراب, امید درمانی, خشم, روان درمانی شناختی رفتاری, نوجوانان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.