بررسی شاخص های بیومکانیکی کف پا در دختران جوان دارای اضافه وزن حین تعادل پاسچر در وضعیت ایستاده روی دو پا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی مشهد، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPSR-10-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 236
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صفورا قاسمی

استادیار بیومکانیک ورزشی، گروه مدیریت ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه اراک ، اراک، ایران

لیلا غزاله

استادیار بیومکانیک ورزشی،‎ ‎گروه‎ ‎فیزیولوژی‎ ‎ورزش،‎ ‎دانشکده‎ ‎علوم‎ ‎ورزشی،‎ ‎دانشگاه‎ ‎الزهرا،‎ ‎تهران،‎ ‎ایران

چکیده

هدف:اضافه وزن و چاقی ممکن است با ناهنجاری کف پای صاف همراه بوده و یا یک عامل تشدید کننده باشند. بنابراین، هدف از اجرای این پژوهش، بررسی شاخص­های بیومکانیکی کف پای دختران جوان دارای اضافه وزن در مقایسه با افراد نرمال حین کنترل پاسچر (Postural Control) (وضعیت بدن) بود.روش بررسی:نمونه آماری تحقیق را ۴۴ دانشجوی دختر با میانگین شاخص توده بدن ۱/۶۷± ۲۶/۷۸ و ۱/۳۸±۲۱/۳۵ به عنوان گروه اضافه وزن (۲۲ نفر) و کنترل (۲۲ نفر) تشکیل دادند. مشخصات آنتروپومتری و شاخص­های کف ­پایی آن­­ها با استفاده از پدوسکوپ (Pedoscope) دوربین­دار هنگام ثبات وضعیت بدن ثبت شد. از آزمون تی مستقل برای مقایسه نتایج بین­گروهی و از ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی همبستگی بین شاخص توده بدنی (Body Mass Index; BMI) با پارامترهای بیومکانیکی کف پا استفاده شد. تست­­ها در سطح معناداری ۰۵/۰ و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۴ تحلیل شدند.یافته­­ ها:گروه اضافه وزن در مقایسه با گروه کنترل، در پارامترهای عرض آرک (Arch Width)، شاخص استاهلی پای راستRight Staheli Index; SIR)) و چپ Left Staheli Index; SIL)) و شاخص چیپاکس- اسمیراک پای راست (Right Chipax-Smirak Index; CSIR) و چپ (Left Chipax-Smirak Index ;CSIL) اختلاف معناداری داشتند (۰/۰۵> p). ضریب همبستگی بین BMI با پارامترهای بیومکانیکی کف پا در تمامی نواحی، رابطه مثبت و معناداری (۰/۰۵> p) نشان داد، که قوی ­ترین همبستگی بین BMI با CSIL (۶۳۸/۰= r  و ۰۰۱/۰=p) بود.نتیجه­­ گیری:یافته ­های تحقیق حاضر به این نکته تاکید دارد که اضافه وزن می تواند شاخص ­­های بیومکانیکی کف پا را تحت تاثیر قرار دهد و ممکن است عامل تشدید کننده و یا مسبب کاهش قوس کف پایی بشود.  بنابراین با کنترل وزن از سنین پائین باید از ابتلا به این ناهنجاری ­ها پیشگیری کرد.

کلیدواژه ها

بیومکانیک, کف پا, اضافه وزن, کنترل پاسچر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.