بررسی اتانازی از دیدگاه ادیان ابراهیمی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین همایش دانشجویی بررسی فرهنگ سلامت از منظر قرآن و حدیث
  • کد COI اختصاصی: SQCGHMED08_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 762
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد فاضل محمدی پور

دانشجوی کارشناسی پرستاری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایرا ن

مرضیه خلجی

کارشناسی ارشد روان پرستاری، گروه روان پرستاری، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران

الهام رمضانی

دانشجوی کارشناسی پرستاری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایرا ن

چکیده

زمینه و هدف: اتانازی یکی از مسائل اخلاقی مطرح شده در علوم پزشکی است که از حدود ۳۰۰۰ سال پیش تاکنون مورد توجه بوده است. واژه ی اتانازی از ترکیب دو واژه ی یونانی eu به معنای خوب و thonatos به معنای مرگ بوجود آمده و در لغت به معنای مرگ از روی ترحم است. نظریه های مختلفی در خصوص اتانازی وجود دارد و این موضوع یکی از پیچیده ترین مسائل در حوزه اخلاق وقوانین پزشکی است. اتانازی در کشورهای مختلف موافقان و مخالفان زیادی دارد. در بین جوامع جهانی سوئیس نخستین کشور صادر کننده ی اجازه ی اتانازی است. این مطالعه با هدف بررسی اتانازی ازدیدگاه ادیان ابراهیمی (اسلام، یهود و مسیحی) انجام شده است. روش شناسی: مطالعه مروری حاضر، با اهتمام بر جستجو در منابع الکترونیکی در پایگاه های اطلاعاتی magiran و sid و موتور جستجوی Google scholar بدون محدودیت زمانی انجام گرفته است.یافته ها: از منظر اسلام بیمار اگر دین دار باشد تحمل درد و رنج موجب تزکیه ی نفس و رسیدن به ثواب های بیشتر اخروی می شود. در ظاهر امر با این استدلال که فرد بیمار، در اتانازی قصد رهایی ونتیجتا مرگ را دارد و در خودکشی نیز تصمیم شخص موجب فوت می شود؛ این دو پدیده را یکسان می دانند و حکمی کلی در مورد هر دو صادر می کنند. هرچند در هردوی این موارد، فرد با تصمیم قبلیخود مرگ را بر زندگی ترجیح می دهد اما عللی که موجب این تصمیم می شوند متفاوتند. در اسلام عقیده بر این است که روح فردی که خودکشی کرده پس از مرگ دچار عذاب می شود. در مسیحیتخودکشی از نظر عقلی گناه محسوب می شود و نقض یکی از ده فرمان است که می گوید:(کسی را مکشید). در یهودیت نیز خودکشی امری مذموم است و جسد فردی که خودکشی کرده بی هیچ مراسمیجدا از سایرین دفن می شود. نتیجه گیری: آنچه که از آیات قرآن و احادیث یافت می شود این است که اتانازی در اسلام حرام محسوب می شود مگر در مواردی که درمان و معالجه وظیفه ای واجب برای پزشک محسوب نگردد که در این صورت ترک درمان و متعاقبا مرگ بیمار نیز حرام نخواهد بود. مسیحیت بر این باور است که چون زندگی از خداوند نشات می گیرد، پس بطور ذاتی ارزشمند است و اتانازی را دخالت در فرایند مرگ و هتک حرمت ساحت خداوند می دانند؛ از این رو در مسیحیت نیز ممنوع شده است. یهودیت هم موضعی مشابه با اسلام و مسیحیت نسبت به اتانازی دارد و پیش انداختن مرگ در هر شرایطی را ممنوع می داند. بنابراین همگی ادیان با استناد بر دلایل دینی خود مخالف اتانازی هستند.

کلیدواژه ها

ادیان ابراهیمی، اتانازی، خودکشی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.