اثر تراکم درزه بر سرعت سیر موج طولی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 29، شماره: 115
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-29-115_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 353
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یعقوب زارعی

دکترا، گروه زمین شناسی مهندسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

علی ارومیه ای

استاد، گروه زمین شناسی مهندسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

محمدرضا نیکودل

دانشیار، گروه زمین شناسی مهندسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

در این پژوهش آزمایشگاهی اثر تراکم درزه (تعداد و فاصله داری) بر سرعت موج طولی در سنگ های آذرآواری مورد بررسی قرار گرفته است. پس از تعیین مشخصات فیزیکی، اندازه گیری سرعت موج طولی (Pressure or Longitudinal wave) بر روی نمونه های سنگ بکر انجام شد. در ادامه با ایجاد ۱ درزه مصنوعی در نمونه ها، آزمون سرعت موج تکرار شد. این عمل تا ایجاد ۵ درزه و با دو آرایش فاصله داری ۲ و ۵ سانتی متر ادامه یافت و در پایان داده های به دست آمده با استفاده از روش آماری تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان می دهد که سرعت موج طولی با افزایش تعداد درزه ها در هر دو آرایش فاصله داری کاهش یافته است و در این خصوص رابطه خطی معکوسی به دست آمد. با این حال همزمان با افزایش تعداد درزه ها، روند کاهشی سرعت موج در دو آرایش فاصله داری با هم متفاوت است؛ به گونه ای که برای ۱ تا ۳ درزه اول، میزان کاهش سرعت موج در فاصله داری ۵ سانتی متر بیشتر از فاصله داری ۲ سانتی متر می باشد؛ اما در تعداد درزه های بیشتر از ۳، روند مذکور معکوس شده است. به طور کلی فاصله داری کمتر، اثر کاهشی (میرایی) بیشتری بر سرعت موج طولی دارد؛ به گونه ای که در مجموع ۵ درزه، میزان کاهش سرعت موج در فاصله داری ۲ سانتی متر بیشتر از فاصله داری ۵ سانتی متر بوده است.

کلیدواژه ها

توده سنگ, تعداد درزه, فاصله داری, امواج فراصوتی, سرعت موج طولی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.