تبیین رویکرد سلبی فخر رازی به زبان دینی با تاکید بر مبانی آن
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: دوفصلنامه جستارهای فلسفه دین، دوره: 4، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_PHILOR-4-1_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 350
نویسندگان
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور کرمان
استاد فلسفه و کلام اسلامی، دانشگاه امام صادق(ع)
استادیار فلسفه و کلام اسلامی، دانشگاه پیام نور ایران
دانشیار دانشگاه پیام نور
چکیده
از میان سه طریق سنتی مورد ادعای استیور در باب زبان دینی، رویکرد فخر رازی به زبان دینی را می توان در حیطه طریق سلبی جای داد؛ زیرا دیدگاه وی در زمینه اثبات و شناخت ذات خداوند و معناشناسی برخی از اسما، اوصاف و افعال الهی بر روش سلبی متکی است. از آن جا که یکی از لوازم رویکرد سلبی به زبان دینی، بیان ناپذیری آن است این مسئله در رویکرد رازی آن جا نمایان می شود که در حیطه خداشناسی و معناشناسی برخی اسما و اوصاف الهی از قبیل اسم جلاله الله، اسمای مضمر، اسم قدوس، رویت خداوند، سمع و بصر و برخی از افعال الهی، بر روش عرفانی و شیوه قرآن تاکید می کند و از معرفت شهودی سخن می گوید. لذا در این قلمرو عقل انسان قادر به شناخت برخی از علوم و اسرار الهی نیست؛ حتی اگر از طریق مجاهده و مکاشفه نیز ادراک حاصل شود زبان قادر به بیان و توصیف این اسرار و احوال نیست. در این مقاله سعی می شود تا مواضع فخر رازی در این زمینه با تاکید بر مبانی زبان شناختی و معرفت شناختی آن تحلیل و تبیین شود.کلیدواژه ها
رازی, زبان دینی, اوصاف الهی, معناشناسی, طریق سلبیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.