تخمین کیفیت سنگهای آهکی مقاطعی از سلسله جبال زاگرس با استفاده از سرعت موج لرزه ای

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 29، شماره: 116
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-29-116_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی تلخابلو

استادیار، گروه زمین شناسی کاربردی، دانشکده علوم، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

مهدی کیانپور

دانشجوی دکترا، گروه زمین شناسی کاربردی، دانشکده علوم، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

سید محمود فاطمی غقدا

استاد، گروه زمین شناسی کاربردی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

در این مطالعه کارایی روش ژئوفیزیکی سرعت عبور موج فشاری (Vp) برای پیش بینی کیفیت توده سنگ های آهکی در مناطقی از رشته کوههای زاگرس مورد بررسی قرار گرفته است. جهت طبقه بندی کیفی توده سنگ های آهکی از شاخص طبقه بندی Q و شاخص طبقه بندی اصلاح شده آن برای توده سنگ های رسوبی (Qsrm) استفاده شده است. بدین منظور داده های مربوط به Vp، Q و Qsrm از محل ساختگاه سدهای کارون۲، کارون ۴، خرسان ۳ و سد تنگ معشوره استخراج گردید و با استفاده از روش های درونیابی در نرم افزار ArcGIS، لایه های اطلاعاتی از Q، Qsrm و Vp بدست آمد. با استفاده از تجزیه و تحلیل رگرسیون ساده و چندمتغیره بر روی داده های استخراج شده از لایه های اطلاعاتی و استفاده از اصول منطق فازی (FIS)، مدل هایی جهت پیش بینی Q و Qsrm در توده سنگ های آهکی ارائه شده است. برای ارزیابی دقت مدل های بدست آمده، علاوه بر ضریب R۲، شاخص های عملکرد (VAF) و جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان می دهد: از آنجا که شاخص Qsrm طیف گسترده تری از خواص توده سنگ را در نظر می گیرد، پیش بینی شاخص Qsrm با استفاده از Vp نسبت به پیش بینی شاخص Q، به واقعیت نزدیک تر است.

کلیدواژه ها

شاخص کیفیت توده سنگ رسوبی, توده سنگ آهکی, روش های ژئوفیزیکی, روابط آماری, اصول منطق فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.