مطالعه پتروگرافی، ژئوشیمیایی کانی‎های سازند هرمز در جزیره هرمز

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 30، شماره: 117
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-30-117_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه جمشیدی بدر

دانشیار، گروه زمین‎شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

نرگس سادات فرامرزی

دکترا، گروه زمین‎شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

جزیره هرمز گنبدی نمکی در جنوب ایران است که بخش اعظم آن از رسوبات تبخیری-کربناتی نئوپروتروزوئیک تشکیل شده است. تا کنون مطالعات زیادی در مورد پتروگرافی و ژئوشیمی رسوبات تبخیری-کربناتی هرمز انجام نشده است. بعلاوه حرکات نمکی در این منطقه باعث شده تا تشخیص روابط سنی سنگ‎ها تنها بر مبنای روابط صحرایی دشوار باشد. در این مطالعه با درک شواهد صحرایی (مانند ضخامت نمک، نوع و میزان میانبار و همچنین روابط صحرایی واحد تبخیری با سنگ‎های آتشفشانی)، مطالعات کانی‎شناسی (ازجمله مطالعه سیالات درگیر واحد تبخیری، مطالعه میانبارهای بخش تبخیری- کربناتی و کانی شناسی دولومیت، پیریت و توف های ریولیتی) و انجام آنالیز های ژئوشیمیایی (از جمله طیف سنجی پلاسمای جفت شده القایی و میکروسکوپ الکترونی) نه تنها به بررسی ویژگی های رسوبات تبخیری-کربناتی بلکه به بازسازی وقایع رخ داده در حوضه رسوبی هرمز پرداخته شده است. حضور تبخیری هایی با ضخامت، میان لایه ها و ادخال های متفاوت، نشان‎دهنده ته‎نشست واحد تبخیری طی دو مرحله مجزا است. در وقفه بین ته‎نشست این دو واحد تبخیری زیرین و بالایی، فوران گدازه‎های ریولیتی جزیره رخ داده است اما سنگ‎های آذرآواری همزمان با ته‎نشست واحد بالایی تشکیل شده‎اند. ته‎نشست هر دو واحد تبخیری در زمان ادیاکارن بالایی رخ داده است.

کلیدواژه ها

پتروگرافی, ژئوشیمی, کانی های آذرین و رسوبی, ادیاکارن بالایی, جزیره هرمز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.