طراحی و پیاده سازی ECU موتور جت با حداقل سنسور ورودی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نوزدهمین کنفرانس بین المللی انجمن هوافضای ایران
  • کد COI اختصاصی: AEROSPACE19_165
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 297
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا کاظمی نجف آبادی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی برق-الکترونیک، شرکت هواپیماسازی ایران (هسا)

محمد خردمندی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی هوافضا-جلوبرندگی، شرکت هواپیماسازی ایران (هسا)

محسن حسین زاده صلاتی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی هوافضا-مکانیک پرواز، شرکت هواپیماسازی ایران (هسا)

چکیده

به طور کلی زمانی که قرار است یک سیستم یا کنترلر جدید به سامانه های پرنده تولید انبوه شده اضافه گردد، ناچار به نصب تجهیزات و سنسورهای جدید و در نتیجه تغییر در سخت افزار هستیم. بنابراین همواره ترجیح می دهیم به جای صرف وقت و هزینه برای فراخوانی محصولات به شرکت سازنده، تامین تجهیزات جدید، تغییر سخت افزار موجود و اجرای پروسه های استاندارد سخت گیرانه، نیازمندی های جدید را به صورت نرم افزاری مرتفع (ECU(Electric Control نماییم. در این مقاله چگونگی طراحی و پیاده سازی موتور جت تنها با استفاده از یک سنسور ورودی (سنسور دور موتور Unit)بدون اضافه نمودن سنسورهای متعدد به پرنده (RPM CDP(Compressor Discharge ،CIP(Compressor Input pressure) و غیره بیان شده CIT(Compressor Input Temperature) ،pressure) موتور جت، تنظیم دور موتور با ECU است. لازم به ذکر است که وظیفه توجه به فرمان تراتل اعمال شده از طرف خلبان است. در این مقاله نتایج عملی استارت زمینی و پروازی موتور نیز، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

وECU، موتور جت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.