بررسی تجربی اثر فرایند های مختلف کربن دهی بر خواص مکانیکی و عمر خستگی فولاد AISI ۹۳۱۰

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نوزدهمین کنفرانس بین المللی انجمن هوافضای ایران
  • کد COI اختصاصی: AEROSPACE19_154
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 337
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل سلیم پور ممان

دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی

عبدا... ملکی دیزج

دانشگاه صنعتی امیرکبیر،

چکیده

کربن دهی یکی از روش های سخت کاری سطحی می باشد که به طور گسترده در صنایع مختلف از جمله هوافضا مورد استفاده قرار می گیرد. پارامترهای زیادی از جمله میزان آستنیت باقیمانده، عناصر آلیاژی، عمق نفوذ، تنش پسماند سطحی و ... بر خواص مکانیکی و خستگی فولاد بعد از عملیات کربن دهی اثر می گذارد که تعیین دقیق این اثرات نیازمند بررسی های تجربی می باشد. در این پژوهش به صورت تجربی به بررسی اثر دو روش مرسوم کربن دهی بر خواص مکانیکی و خستگی فولاد AISI ۹۳۱۰ که به طور گسترده در ساخت چرخدنده های هوایی استفاده می شود، پرداخته شده است. برای این منظور نمونه های آزمون کشش و نمونه های آزمون خستگی دوار تهیه شده و فرایند های مدنظر بر روی آنها انجام پذیرفته است. دو روش در نظر گرفته شده دراین پژوهش، بر اساس فرایند کوینچ مستقیم و فرایندهای ارائه شده در استاندارد SAE AMS ۲۷۵۹ می باشد. پس از کربن دهی، نمونه ها تحت آزمون کشش و خستگی خمشی دوار قرار گرفته و نتایج استحکام مکانیکی و خستگی تعیین شده است. همچنین دیاگرام سختی و ساختار متالوژیکی نمونه ها نیز تعیین گریده است. نتایج نشان می دهد استفاده از فرایند استاندارد AMS ۲۷۵۹ باعث کاهش چشمگیر میزان آستنیت باقی مانده در ساختارماده شده و همچنین نتایج بهتری در استحکام و عمر خستگی در پی خواهد داشت.

کلیدواژه ها

کربن دهی، خواص مکانیکی، عمر خستگی، آستنیت باقی مانده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.