درس هایی از نظام مدیریت سنتی آب در خانه های کاشان دوره قاجار

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: همایش بین المللی دانش سنتی مدیریت منابع آب
  • کد COI اختصاصی: TKWRM01_127
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1755
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا تاکی

کارشناس ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه شهید بهشتی، مدرس دانشگاه

چکیده

در خانه های سنتی کاشان ،آب در قلب بنا و در برابر دیدگان ایوان و ارسی حضور یافته است، ایوان فضای نیمه باز خانه است که به بیرون چشم دوخته و اتاق روبرو(هفت دری یا پنج دری ) از مهمترین اتاق هاست که یا چشم بر پنجره ارسی دارد که طبیعتی منجمد بر آن نقش بسته یا در پس آن چشم به حیاط و در قلب آن حوض دارد ، و حوض چون سفره ای در حیاط گسترده می شود. در این مقاله برآنیم تا از چگونگی مدیریت سنتی آب در خانه های کاشان دوره قاجار آگاهی یابیم. برای این کار ابتدا به بررسی چگونگی دسترسی آب در شهر کاشان می پردازیم .در ادامه به بررسی چگونگی تکنیک حضور آب در خانه ها اشاره می شود. بررسی معماری حوضخانه ها در خانه های کاشان این دوره از دیگر مواردی است که در این مقاله به آن اشاره می شود. حوضخانه ها در مسیر حرکت آب قنات هایی بوده که از شهر عبور می کرده است. حوض در حیاط خانه ها و تعابیر به کار رفته در طراحی حوض ها مانند شکل ،ابعاد،اندازه حوض ها در چند نمونه از خانه های کاشان دوره قاجار بررسی می شود .فواره حوض ها و فن حضور آب در فواره ها از دیگر نکاتی است که در راستای بررسی معماری حوض ها به آن اشاره می شود. بررسی نظام های مدیریت سنتی آب در خانه های کاشان دوره قاجار در ارایه راهکارهایی برای استفاده بهینه در الگوهای معاصر راهگشاست.ماحصل این بررسی راهکارهایی را برای مدیریت معاصر آب ارایه می دهد.

کلیدواژه ها

حوض، خانه های کاشان، قنات، حوضخانه، فواره

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.