مدیریت منابع آب در نیشابور کهن

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: همایش بین المللی دانش سنتی مدیریت منابع آب
  • کد COI اختصاصی: TKWRM01_111
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رجبعلی لباف خانیکی

باستان شناس، سازمان میراث فرهنگی خراسان رضوی

چکیده

دشت نیشابور از شمال به کوه‌های بینالود و از جنوب به کوه سرخ کاشمر محدود است. آبهای جاری در دره‌های متعدد منتهی به بینالود این امکان را فراهم ساخته که از گذشته‌های دور در دشت نیشابور زیستگاه‌هایی پا به عرصه‌ی وجود بگذارند. آبهای جاری در سطح زمین شیوه‌ی خاص مدیریتی و بهره‌برداری از منابع را ایجاب می‌کرده است. از جمله با بررسی متون، این فرضیه را می‌توان مطرح کرد که آب مصرفی جهت کشاورزی و شرب به شیوه‌ی سنتی مانند بسیاری نقاط دیگر از قنات برداشت نمی‌شده بلکه آب جاری در دره‌ها را به طریق خاصی در درون نقب‌ها یا کانالهای زیرزمینی هدایت می‌کرده‌اند. به گونه ای که هر کانال پس از گردش در بافت مسکونی شهر و تأمین آب آشامیدنی در حاشیه ی شهر ظاهر شده و به سمت زمینهای کشاورزی جریان می‌یافته است. تعداد آن نقب‌ها بسیار زیاد بوده و بر چگونگی احداث، نگهداری، لاروبی و کاربری آنها مدیریت خاص و مدبرانه‌ای حاکم بوده که در خلال مقاله به آن پرداخته خواهد شد

کلیدواژه ها

نیشابور، بینالود، نقب، قنات، کانال، مدیریت تأمین آب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.