ماهیت، اقسام و کاربرد رهن دریایی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: کنفرانس سراسری مطالعات و یافته های نوین در نظام حقوقی ایران
  • کد COI اختصاصی: SFILS01_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 594
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامل حمید

دانشجوی دکترای حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بین الملل قشم

عبدالسلام حمید

دانشجوی دکترای حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بین الملل قشم

چکیده

از جمله عقودی که در ادبیات حقوقی ما کمتر به ان پرداخته شده است، «رهن دریایی» است؛ در قانون مدنی، قانونگذار اسلامی بهتعریف عقد رهن پرداخته و سپس در مواد بعدی شرایط و آثار آن را بیان نموده است؛ واضح است که رهن دریایی- در تطابق با رهنموضوع قانون مدنی - متضمن شرایط و ویژگیهای متفاوت و گاه متعارض با آن است. مطالعه مقررات رهن دریایی ایران نشان میدهدکه هرچند قانونگذار قانون دریایی «رهن کشتی» را تعریف نکرده و مفهوم «کشتی» را که در تمام ابواب قانون مذکور کارایی داشته باشد، بیان نکرده و بسیاری از مسائل مربوط به انعقاد و حتی آثار رهن کشتی را به صراحت تعیین ننموده است، اما به عنوانقاعده می توان گفت که انعقاد و آثار رهن کشتی اصولا تابع قواعد عمومی است، مگر اینکه قانون دریایی متضمن حکمی خاصباشد؛ اما باید توجه داشت که رعایت مصالح اجتماعی و ضرورتهای اقتصادی قانونگذار را در بسیاری از موارد وادار به تخلف از اجرایقواعد عمومی ساخته است. در این مقاله که به روش کتابخانه ای گردآوری شده است در نظر خواهیم داشت جهت شناخت بهتررهن دریایی به ماهیت (با ذکر اوصاف)، اقسام (گونه شناسی) و کاربردهای حقوقی (= دریایی) آن بپردازیم که در پایان به این نتیجهخواهیم رسید که رهن دریایی صورت خاصی از عقد رهن بعنوان یکی از عقود معی ن است؛ با اوصافی همچون تبعی بودن، دوسویه (ازیک طرف لازم و از طرف دیگر جایز) و غیرقابل تجزیه؛ همچنین، دارای کاربردهایی همچون تحصیل اعتبار توسط مالک برای ساختکشتی، تحصیل اعتبار برای تامین مخارج کشتی و تحصیل اعتبار برای تعقیب سفر دریایی می باشد.

کلیدواژه ها

رهن دریایی، مالک کشتی، حق تعقیب، مخارج کشتی، راهن و مرتهن، وثیقه دین دریایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.