دماسنجی بر پایه ماکل کلسیت و سیال های درگیر در باریت (کانسار سرب- روی ایرانکوه، جنوب باختری اصفهان)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 8، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPU-8-29_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیجان آفتابی

بخش زمین‎شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

هنگامه حسینی-دینانی

-بخش زمین‎شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

چکیده

ایالت معدنی سرب و روی ایرانکوه در ۲۰ کیلومتری جنوب باختری شهر اصفهان،در پهنه سنندج- سیرجان و در توالی کرتاسه پیشین منطقه فلززایی اصفهان– ملایر جای دارد. کانسنگ معدنی در مرز گسلیده میان شیل ژوراسیک و کربنات های کرتاسه است. این کانسار از کانی‎های اسفالریت، گالن، پیریت، باریت، کلسیت، دولومیت، کوارتز، مقدار اندکی مارکازیت، اسمیت زونیت، سروزیت، ژیپس، مالاکیت، هماتیت و گوئتیت ساخته شده است. کانی سازی به‎گونه رگه و رگچه های گرمابی کانه دار در ارتباط با کانه های فلزی با شکستگی ها و گسل ها دیده می شود. در این پژوهش، دمای پیدایش کانسار (با به کارگیری ماکل کلسیت و سیال های درگیر درون باریت) و نیز خاستگاه کانسار بررسی شده‎ است. داده های ماکل کلسیت و سیال های درگیر در باریت دمای همسانی را برای سیال کانه ساز نشان می دهند. این داده ها نشان دهنده آمیزش دو سیال با دما و شوری متفاوت در فرایند اصلی ته نشست سولفیدهای فلزی هستند. سیال های درگیر نشان دهنده بازه دمایی ۸۰ تا ۱۶۶ درجه سانتیگراد، شوری ۹۴/۲۰-۳۹/۵ درصد وزنی معادل نمک طعام و چگالی ۹۵/۰-۱۲/۱ برای کانسار ایرانکوه هستند. این کانسار به کانسارهای گروه MVT شباهت بیشتری دارد.  

کلیدواژه ها

ماکل کلسیت, سیال های درگیر در باریت, منطقه معدنی روی- سرب ایرانکوه, پهنه سنندج– سیرجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.