بهینه سازی فاصله منبع-آشکارساز پالس اکسی متر انعکاسی با استفاده از تحلیل تئوری انتشار پراکندگی نور در بافت ناهمگن جهت تشخیص دقیق هایپوکسی بافت تومورال

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله علوم و فنون هسته ای، دوره: 41، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JONSAT-41-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 270
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن محرابی

پژوهشکده ی کاربرد پرتوها، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران، صندوق پستی: ۸۴۸۶-۱۱۳۶۵، تهران ایران

محمد قنادی مراغه

پژوهشکده ی مواد و سوخت هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران، صندوق پستی: ۸۴۸۶-۱۱۳۶۵، تهران ایران

سعید ستایشی

گروه مهندسی هسته ای، دانشکده ی مهندسی انرژی و فیزیک، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، صندوق پستی: ۴۴۱۳-۱۵۸۷۵، تهران ایران

چکیده

پالس اکسی­متری یک روش بسیار مهم در نمایش علائم حیاتی محسوب می­شود. با توجه به محدودیت استفاده از پالس اکسی­متر انتقالی در بافت­های با ضخامت زیاد، هدف این پژوهش بر مطالعه و توسعه پالس اکسی­مترهای انعکاسی به دلیل نشان دادن سطح اشباع اکسیژن خون (۲SaO) در هر ضخامتی متمرکز می­باشد. بدین منظور، با در نظر گرفتن مزایای تئوری انتشار فوتون نسبت به تئوری بایر-لامبرت (Beer-Lambert Law) به ارایه یک مدل ریاضی (تحلیلی) جدید توسعه یافته برای بررسی شدت انتشار نور انعکاسی در یک محیط ناهمگن مانند انگشت اشاره دست پرداخته می­شود. سپس با استفاده از تحلیل مدل ریاضی به دست آمده، به بهینه­سازی فاصله آشکارساز نسبت به منبع انتشار نور در پالس اکسی­متر انعکاسی پرداخته می­شود به نحوی­که میزان دقت با کاهش حساسیت نسبت به تاثیر حرکت بر پراکندگی نور، افزایش یابد. برای راستی­آزمایی نتایج به دست آمده از مدل ریاضی، از نتایج شبیه­سازی مونت­کارلو به عنوان یک روش استاندارد و هم­چنین داده­های تجربی استفاده شد. این مقایسه نشان­دهنده­ی انطباق مناسب مدل ریاضی با نتایج مربوط به این دو روش با اختلاف جزیی می­باشد. فاصله بهینه آشکارساز از منبع نور نیز با استفاده از تابع حساسیت برای نور قرمز و مادون­قرمز به ترتیب mm ۸/۲ وmm۸/۴ به دست آمد. بررسی کلی نتایج بیان­گر آن است که می­توان ویژگی­های انتشار نور را با دقت خوبی از طریق مدل تحلیلی مورد ارزیابی قرار داد.

کلیدواژه ها

پالس اکسی متر, تئوری انتشار فوتون, پراکندگی نور, شبیه سازی مونت کارلو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.