میانگین زمان ماندگاری کربن-۱۴ ماده آلی خاک تحت اقلیم های متفاوت در بخشی از مراتع استان خوزستان، ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله علوم و فنون هسته ای، دوره: 41، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JONSAT-41-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 256
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا اوجی

گروه علوم خاک، دانشکدهی کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، صندوق پستی: ۶۱۳۵۷۴۳۳۱، اهواز ایران

احمد لندی

گروه علوم خاک، دانشکدهی کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، صندوق پستی: ۶۱۳۵۷۴۳۳۱، اهواز ایران

مارال خدادادی

پژوهشکده ی کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی، صندوق پستی: ۱۴۹۸-۳۱۴۶۵، کرج- ایران

سعید حجتی

گروه علوم خاک، دانشکدهی کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، صندوق پستی: ۶۱۳۵۷۴۳۳۱، اهواز ایران

چکیده

امروزه به ­منظور کاهش مشکل گرمایش جهانی، خاک به عنوان مخزنی برای ذخیره کربن در خشکی مطرح شده است. از این رو هدف این پژوهش بررسی نقش اقلیم بر میانگین زمان ماندگاری رادیوکربن در خاک ­های سطحی و زیرسطحی بخش ­هایی از مراتع استان خوزستان بوده است. برای این منظور، مراتع در دو منطقه ایذه و رامهرمز با دو اقلیم متفاوت انتخاب شدند. در هر دو منطقه پروفیل شاهد به ­منظور تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، اشکال کربن و نسبت ایزوتوپی کربن-۱۴ مطالعه گردید. نتایج نشان داد میانگین زمان ماندگاری اعماق متناظر در پروفیل رامهرمز با میانگین سالیانه بارندگی کم تر، بیش تر از پروفیل ایذه بود که دلیل آن می­ تواند ورود بیش تر مواد آلی تازه در منطقه ایذه باشد. هم چنین برخلاف پروفیل منطقه ایذه، میانگین زمان ماندگاری کربن با عمق در منطقه رامهرمز افزایش نیافت که علت آن می تواند مقدار رس و رسوبی بودن منطقه باشد. در کل سن کربن-۱۴ در افق­ های سطحی مناطق مطالعه شده بیش تر تحت تاثیر عواملی مانند اقلیم، مدیریت اراضی و وجود اشکال کربن حساس به تجزیه بود. لیکن در افق­ های عمقی سن کربن بیش تر تابعی از سایر عوامل به ویژه نوع خاک، مقدار رس، موقعیت توپوگرافیک (فرسایشی یا رسوبی بودن) و تغییرات شدید پارامترهای خاک با عمق، مانند چگالی ظاهری، بود تا اقلیم منطقه.

کلیدواژه ها

کربن-۱۴, میانگین زمان ماندگاری کربن آلی خاک, اشکال کربن, اقلیم, خوزستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.