اصلاح خاک آهکی به وسیله گوگرد به منظور بهبود عملکرد و تغذیه گوجه فرنگی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-12-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 367
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سامان سیفی

Department of Environmental Sciences, Faculty of Natural Resources, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran.

بابک سوری

Department of Environmental Sciences, Faculty of Natural Resources, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran.

چکیده

بخش زیادی از خاک مزارع تحت کشت در غرب ایران آهکی بوده و این امر در کاهش فراهمی عناصر غذایی ضروری در خاک و جذب آن ها توسط گیاهان موثر است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سطوح مختلف گوگرد بر ویژگی های شیمیایی یک خاک آهکی و عملکرد گوجه فرنگی بود. این پژوهش در گلخانه با کاربرد گوگرد در پنج سطح صفر، ۱، ۲، ۳ و ۴ گرم بر کیلوگرم خاک همراه با زادمایه باکتری Thiobacillus thioparus در سه تکرار (مجموعا در ۱۵ گلدان) اجرا شد. دو هفته پس از اضافه کردن گوگرد به خاک گلدان ها بذر گوجه فرنگی کاشته شد. پس از پایان دوره رشد ۶۰ روزه، نمونه های برگ و همچنین محصول گوجه فرنگی به ترتیب برای سنجش غلظت عناصر غذایی و تعیین عملکرد محصول برداشت شدند. نتایج نشان داد که کاربرد گوگرد به طور معناداری بر pH (۱۹/۹ تا ۲۰/۴ درصد) و رسانایی الکتریکی خاک (EC) (۱۸/۷ تا ۲۱/۵ درصد)، غلظت قابل دسترس فسفر (P) (۱۶/۲ تا ۲۱/۲ درصد)، مس (Cu) (۱۶/۶ تا ۲۲/۸ درصد)، روی (Zn) (۱۶/۸ تا ۲۱/۹ درصد) و آهن (Fe) (۱۸/۲ تا ۲۲/۵ درصد) در خاک، غلظت این عناصر به ترتیب (۱۷/۷ تا ۲۱/۳ درصد)، (۱۸/۶ تا ۲۱/۴ درصد)، (۱۶/۴ تا ۲۲/۹ درصد) و (۲۱/۵ تا ۲۲/۶ درصد) در گیاه و همچنین عملکرد گیاه (ارتفاع بوته) (۱۷/۲ تا ۲۲/۷ درصد) موثر بود. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد کاربرد گوگرد تا میزان سه گرم بر کیلوگرم خاک می تواند با بهبود فراهمی عناصر غذایی در خاک، جذب آن ها توسط گیاه را افزایش داده و سبب افزایش رشد و عملکرد گوجه فرنگی در شرایط خاک های آهکی شود.

کلیدواژه ها

Thiobacillus, Soil properties, Nutrient elements, Greenhouse, Western Iran., تیوباسیلوس, ویژگی های خاک, عناصر غذایی, گلخانه, غرب ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.