تصفیه پسابهای پالایشگاهی با استفاده از فرآیند ترکیبی فنتون - ماوراء بنفش
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 23، شماره: 5
- کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-23-5_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 382
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی-مهندسی فرآیند، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آبادان، آبادان، ایران.
استادیار گروه مهندسی شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ماهشهر، ماهشهر، ایران. (مسوول مکاتبات)
استادیار گروه مهندسی شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آبادان، آبادان، ایران.
چکیده
زمینه و هدف: حذف هیدروکربن های سنگین و پساب های بیولوژیکی عموما پیچیده و دشوار است. هدف از این تحقیق تصفیه پسابهای پالایشگاهی با استفاده از فرآیند ترکیبی فنتون - ماوراء بنفش می باشد. روش بررسی: فرآیند های اکسیداسیون پیشرفته می توانند ضمن کاهش بار شیمیایی پساب به کاهش بار بیولوژیکی نیز منجر شوند. در این تحقیق، مطالعه آزمایشگاهی کاهش اکسیژن مورد نیاز شیمیایی(COD) ، اکسیژن خواهی بیولوژیکی(BOD) و روغن و گریس (O & G) با روش فنتون و تابش اشعه ماوراء بنفش انجام شده و اثر شرایط عملیاتی مانند pH، میزان آب اکسیژنه، دما و زمان پرتو دهی اشعه ماوراء بنفش بررسی شد. یافته ها: نمونه پساب صنعتی از یکی از شرکت های پالایشگاهی تهیه شد. مطابق نتایج بدست آمده، شرایط بهینه جهت حذف COD شامل زمان پرتودهی۳۰ دقیقه،pH برابر ۳، دمای ۳۵ درجه سانتی گراد، میزان آب اکسیژنه محلول ۸۵ میلی لیتر نسبت به۲۵۰ میلی لیتر و حذف COD تا ۴۵/۷۴% بدست آمد. همچنین شرایط بهینه جهت حذف روغن و گریس شامل زمان پرتودهی۲۰دقیقه،pH برابر۳، دمای ۳۵ درجه سانتی گراد، میزان آب اکسیژنه محلول ۸۵ میلی لیتر نسبت به ۲۵۰ میلی لیتر و حذف روغن و گریس تا ۸/۸۹% بدست آمد. همچنین شرایط بهینه جهت حذف BOD شامل زمان پرتودهی۲۰ دقیقه،pH برابر۴، دمای ۲۵ درجه سانتی گراد و میزان آب اکسیژنه محلول ۶۵ میلی لیتر نسبت به ۲۵۰میلی لیتر از محلول بوده و تحت این شرایط حذف BOD تا ۴۹/۸۲% بدست آمد. بحث و نتیجه گیری: مطالعه آزمایشگاهی کاهش COD ، BOD و O & G با استفاده از واکنش فنتون با آب اکسیژنه مورد تحقیق قرار گرفت و اثر شرایط عملیاتی مانند pH ، آب اکسیژنه، دما و زمان پرتو دهی اشعه ماوراء بنفش بررسی و در نهایت مشخص گردید که روش فنتون همراه با تابش اشعه ماوراء بنفش برای حذف یا کاهش این مواد آلاینده در پساب پالایشگاهی موثر می باشد.کلیدواژه ها
فنتون, ماوراء بنفش, COD, BOD, O & Gاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.