تاثیر شدت چرا بر ویژگی های پوشش گیاهی اطراف منابع آب، مطالعه موردی: مراتع ییلاقی شهرستان پیرانشهر

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی و مدیریت آبخیز، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JWEM-7-4_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

انور سنایی

دانشجوی دکتری مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

محمدعلی زارع چاهوکی

استاد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

اسماعیل علیزاده

دانش آموخته دکتری مرتعداری و کارشناس پژوهشی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

امید اسدی نلیوان

دانشجوی دکتری آبخیزداری، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

هدف از این مطالعه ارزیابی تغییرات ویژگی­ های پوشش گیاهی در اثر شدت چرا در اطراف منابع آب است. برای این کار سه آبشخوار در مراتع حوزه آبخیز سیلوه واقع در شهرستان پیرانشهر انتخاب و در اطراف هر آبشخوار دو منطقه به فواصل صفر تا ۱۵۰ و ۱۵۰ الی ۳۰۰ متری جدا شد. در چهار جهت جغرافیایی و در هر فاصله یک ترانسکت ۱۵۰ متری مستقر (در مجموع ۱۲ ترانسکت) و در امتداد هر ترانسکت به فاصله هر ۱۵ متر یک پلات (در مجموع ۲۴۰ پلات) یک متر مربعی قرار داده شد. نمونه برداری به روش تصادفی-سیستماتیک انجام و در هر پلات فهرست گونه های موجود، درصد پوشش هر گونه، درصد ترکیب گیاهان طبقه I، II، III و تراکم یادداشت شد. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی و محاسبه شاخص­ های تنوع، غنا و یکنواختی با نرم افزار Past انجام شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی­ داری در سطح یک درصد در میزان ترکیب گیاهان I، II، III، یک ساله، چندساله و کل درصد پوشش در بین دو فاصله مورد بررسی وجود دارد. بیشترین درصد ترکیب و تراکم گونه­ های B. tomentellus (به ترتیب ۱.۴۸ و۴.۳۵) و F. ovina (به ترتیب ۱.۱۲ و ۳.۴۴) در فاصله دوم مشاهده شد. بیشینه میزان شاخص شانون وینر و مارگالف در فاصله دوم آبشخوار سوم و میزان آن به ترتیب ۲.۱۸ و ۴.۱۰ می­ باشد. شاخص یکنواختی پایلو نیز عدم یکنواختی در دو فاصله و سه آبشخوار را نشان داد.

کلیدواژه ها

پلات, تنوع, غنا, گرادیان, منابع آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.