سال انتشار: 1400
کد COI مقاله: CAAM13_072
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 166
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 11 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی تاثیر میزان اسیدیته قیر خالص بر روی خصوصیات عملکردی آسفالت میکروسرفیسینگ
چکیده مقاله:
یکی از این روش های نگهداری راه، اجرای میکروسرفیسینگ می باشد. از خصوصیات مخلوط میکروسرفیسینگ، گیرش و عمل آوری سریع است که امکان بازگشایی ترافیک در زمان حداقلی (حدود یک ساعت) را فراهم می کند. تجربه صنعت راهسازی در داخل کشور نشان داده است که زمان بازگشایی ترافیک در روسازی های میکروسرفیسینگ به نسبت سایر کشور ها بالاتر است. این تجربه نشان داده است که قیرهای تولیدی حاصل از نفت خام ایران، عدد اسیدی پایینی (در حد صفر) دارند و پایین بودن عدد اسیدی قیر خالص می تواند به عنوان ریشه این مشکل مطرح شود. در فاز اول این مطالعه، به بهبود خواص اسیدی قیر خالص پرداخته شد. در این مطالعه از اسیدچرب و پلی فسفریک اسید برای بهبود خواص اسیدی قیرخالص بهره گرفته شد. به کمک آزمایش های مرتبط با قیرخالص، تاثیر این افزودنی ها روی خواص قیر خالص بررسی شد. در فاز دوم مطالعه، با قیر خالص اصلاح شده، قیر امولسیونی و نمونه های مخلوط میکروسرفیسینگ ساخته شد. جهت بررسی ارتباط خواص اسیدی قیر با خواص اسیدی یا بازی سنگدانه های مصرفی، از دو نوع سنگدانه آهکی(با خاصیت بازی) و سنگدانه سیلیسی (با خاصیت اسیدی) استفاده شد. چهار آزمایش مرتبط با مخلوط های میکروسرفیسینگ انجام و نتایج آنها گزارش شد. این نتایج نشان داد که اصلاح خواص اسیدی قیر خالص ارتباطی مستقیم با بهبود خواص عملکردی مخلوط میکروسرفیسینگ دارد. همچنین با توجه به نتایج آزمایش ها، عملکردمیکروسرفیسینگ اصلاح شده با افزودنی اسید چرب، از عملکرد میکروسرفیسینگ اصلاح شده با پلی فسفریک اسید بهتر بود. استفاده از مصالح سیلیسی که خاصیت اسیدی دارند، تاثیر مثبتی بر عملکرد مخلوط میکروسرفیسینگ با قیر دارای اسیدیته ی پایین نداشت
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا CAAM13_072 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/1360954/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:حاتمی، مهران و صاحب الزمانی، سید حمیدرضا و علوی، سید محمدضیا و فرزانه، اورنگ،1400،بررسی تاثیر میزان اسیدیته قیر خالص بر روی خصوصیات عملکردی آسفالت میکروسرفیسینگ،سیزدهمین همایش ملی و نمایشگاه قیر، آسفالت و ماشین آلات،تهران،https://civilica.com/doc/1360954
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1400، حاتمی، مهران؛ سید حمیدرضا صاحب الزمانی و سید محمدضیا علوی و اورنگ فرزانه)
برای بار دوم به بعد: (1400، حاتمی؛ صاحب الزمانی و علوی و فرزانه)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات مرتبط جدید
- بررسی تاثیر همزمان اضافه کردن PPA و EBS بر رفتار دمای بالای قیر با استفاده از آزمایش MSCR
- بهبود عملکرد شیارشدگی و خستگی مخلوط های آسفالتی با استفاده از قیر لاستیکی اصلاح شده با نانو رس
- توسعه مدل پیش بینی رفتار ویسکوالاستیک ماستیک اصلاح شده با استایرن بوتادین استایرن با برنامه ریزی ژنتیک چندژنی
- طراحی مخلوط های آسفالتی با دانه بندی باز برای روسازی های نیمه انعطاف پذیر
- بررسی اثر مسلح کننده های ژئوگرید بر روی کاهش ضخامت لایه آسفالتی روسازی انعطاف پذیر با مقایسه میزان نشست تحت بار دینامیکی
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
طرح های پژوهشی مرتبط جدید
- نقش رانندگی تدافعی در پیشگیری از تصادفات رانندگی
- استفاده از سرباره فولاد جهت تثبیت در زیرسازی جاده
- اطلس هواشناسی- جاده ای بزرگراه های کشور
- پهنه بندی سیلاب جاده ها (مطالعه موردی استان چهار محال و بختیاری)
- ایمنی در تونل های جاده ای و ریلی (۳ . بررسی برخی دستورالعمل های ایمنی در تونل های جاده ای و ریلی)
طرح های پژوهشی فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.