شناسایی نیازهای مرتبط با سلامت سالمندان شهر سبزوار در سال ۱۳۹۸

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله سالمندشناسی، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOGE-4-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه قلی زاده

Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran.

زهرا استاجی

Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran.

رحیم اکرمی

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران

اکرم قنبری مقدم

Faculty of Nursing and Midwifery School, Mashhad University of Medical Sciences, Khorasan-e Razavi, Mashhad, Iran

چکیده

مقدمه: سالمندان اغلب نیازهای پیچیده و ناشناخته ای دارند که هنوز موفق به شناخت کامل آنها مطابق با معیارهای جهانی در کشور نشده ایم. از این رو پژوهش حاضر سعی دارد، انواع نیازهای برآورده شده و یا برآورده نشده مرتبط با سلامت سالمندان شهر سبزوار را بطور دقیق تری با استفاده از ابزار معتبر و تخصصی مورد شناسایی قرار دهد. روش کار: این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی ۲۴۰ نفر سالمند بالای ۶۰ سال فاقد هرگونه مشکلات در وضعیت شناختی شهر سبزوار در سال ۱۳۹۸ انجام شد که بصورت نمونه گیری طبقه ای از مناطق جمعیتی ۶ مراکز جامع  سلامت انتخاب و وارد مطالعه شدند. اطلاعات توسط پرسشنامه مشتمل بر دو بخش دموگرافیک و نیازسنجی بر اساس ابزار استاندارد کمبرول (CANE) جمع آوری گردید و با استفاده از Stata نسخه ۱۴ و با روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: میانگین سنی واحدهای پژوهش ۲/۷ ± ۱/۶۸ سال بود بطوری که بیشترین آنان در گروه سنی ۷۵- ۶۰ سال قرار داشتند. بر اساس یافته های اصلی مطالعه، سالمندان نیازهای برآورده نشده ای بترتیب اولویت در بهره مندی از مزایا (۲۳%)، سلامت جسمانی (۱۶%)، دارو (۱۵%)، پول/ بودجه (۱۴%)، بینایی/شنوایی (۱۰%)، فعالیت های روزمره (۵/۹%)، تغذیه (۹%)، تحرک (۹%)، نگهداری از منزل (۸%)، مراقبت از دیگری (۶%)، آسایش روانی (۵%) و به خاطر سپاری (۵%) دارند. در مقابل از بین نیازهایی که برآورده شده بودند نیازهای مربوط به تامین دارو (۳۹%)، رفع بیماری های جسمانی (۳۵%) و همچنین بهبود مشکلات بینایی و شنوایی (۲۸%) از سایر موارد بیشتر قابل توجه بودند. نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد بیشترین نیازهای برآورده نشده سالمندان مورد مطالعه در حیطه نیازهای جسمی و پس از آن نیازهای اجتماعی بوده است و نیازهای محیطی کمترین اولویت را برای ایشان داشتند.   

کلیدواژه ها

Needs Assessment, Aged, Health, نیازسنجی, سالمندان, سلامت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.