شناسایی عوامل موثر بر گزارشگری پایداری شرکت های داروسازی: کاربرد ترکیبی روش های تصمیم گیری چند معیاره و دلفی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MSHS-6-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حبیب اله اسماعیل زاده

Department of Accounting, Kashan Branch, Azad University, Kashan, Iran

حسن قدرتی

Department of Accounting, Kashan Branch, Azad University, Kashan, Iran

حسین جباری

Department of Accounting, Kashan Branch, Azad University, Kashan, Iran

میثم عرب زاده

Department of Accounting, Kashan Branch, Azad University, Kashan, Iran

چکیده

زمینه و هدف: امروزه یکی از مهمترین نگرانی ها در صنعت دارو، دستیابی به پایداری است و صنعت داروسازی به عنوان یک بخش پیش رو در گزارشگری پایداری شرکتی شناخته شده است. هدف این پژوهش شناسایی، استخراج، پالایش، اولویت­بندی و تحلیل عوامل اجتماعی و خصوصیات شرکتی موثر در گزارشگری پایداری شرکت­های داروسازی ایران بوده است.   روش پژوهش: مطالعه حاضر به صورت مقطعی در پائیز سال ۱۳۹۹ انجام شد. از قاعده خبرگی و در دسترس بودن به منظور نمونه­گیری و از روش نمونه­گیری گلوله برفی به منظور انتخاب نمونه استفاده گردید. به منظور شناسایی و استخراج عوامل اجتماعی و خصوصیات شرکتی موثر از روش تحلیل محتوا و مرور ادبیات پژوهش استفاده شد. از روش پیمایشی با ابزار پرسشنامه محقق­ساخته از ۴۰ نفر از خبرگان حوزه پژوهش نظرخواهی شده است. به منظور پالایش اولیه عوامل موثر از روش دلفی استفاده و برای تحلیل داده­ها از روش فرآیند تحلیل شبکه مبتنی بر دیمتل فازی استفاده شده است. یافته ها: از نظر تعامل قوی، معیار همکاری­های دانشگاه و صنعت رتبه اول، و معیارهای نوآوری پایدار و همکاری با سایر شرکت­ها در مکان­های بعدی قرار گرفتند. در این مطالعه معیارهای سودآوری، شدت تحقیق و توسعه و اهرم مالی به عنوان متغیرهای علی قوی و معیارهای عملکرد اجتماعی، نوآوری پایدار و سن شرکت به عنوان متغیرهای علی ضعیف و گزارشگری پایداری به عنوان متغیر معلول در نظر گرفته شدند. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که شرکت های داروسازی ایرانی برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار، بایستی ارائه مداوم و منظم گزارشگری پایداری سالیانه را مورد تاکید قرار دهند و در این راستا لازم است عوامل کلیدی چون معیار همکاری­های دانشگاه و صنعت، معیارهای نوآوری پایدار و همکاری با سایر شرکت ها به عنوان اولویت های اساسی مد نظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Sustainability reporting, Pharmaceutical industry, University-industry collaborations' criterion, Sustainable innovation, Delphi method, DANP, گزارشگری پایداری, صنعت داروسازی, همکاری دانشگاه و صنعت, نوآوری پایدار, دلفی, دنپ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.