تغذیه‌گرایی مخازن – مدلسازی دوبعدی (مطالعه موردی سد کرخه)

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: دومین کنگره ملی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: NCCE02_426
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2516
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن محمدی

کارشناس ارشد عمران محیط زیست دانشگاه علم و صنعت

عباس افشار

استادیار دانشکده عمران دانشگاه علم و صنعت

مجتبی غروری

استادیار دانشکده عمران دانشگاه علم و صنعت

چکیده

فرایند تغذیه گرایی که نتیجه غیر مستقیم فرایندهای توسعه بر کیفیت دریاچه‌ها و مخازن سدهاست، از جمله اثرات بسیار مضر بر کیفیت آب به شمار می‌رود که در وضعیتهای حاد بسیاری از اهداف اقتصادی ساخت مخازن را با مشکلات جدی روبرو می‌سازد و مشکلات عدیده‌ای را فرا روی مدیریت کیفی مخازن قرار می‌دهد. برای تعیین و انتخاب اقدامات مدیریتی لازم برای کنترل کیفیت منابع آب و کاهش و حذف مشکلات کیفی و استفاده مطلوب از ظرفیت های بالقوه منابع پذیرنده ، تحلیل تغذیه‌گرایی مخازن(Eutrophication) یکی از اساسی‌ترین گامها است. برای انجام این مهم دو فرایند مدل سازی ( Modeling) و پایش (Monitoring) بطور همزمان مورد نیاز خواهد بود . مخزن سد کرخه با ظرفیت مفید بیش از 5 میلیارد متر مکعب با مصارف آبیاری و شرب از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق داده های برداشتی از رودخانه و مخزن سد کرخه نشان داده است که مخزن سد کرخه پتانسیل مغذی شدن را دارست وروند کنونی ورودی مواد مغذی اساسی (به خصوص فسفر) بهمراه زمان ماند بالای آب مخزن هشدار دهنده بوده و معرف شرایط احتمالی تغذیه گرایی در آینده خواهد بود. آخرین نسخه مدل CE-QUAL-W2 مورد استفاده قرار گرفته و کالیبراسیون ماجول هیدرودینامیک مدل به وسیله دما انجام و ماجول کیفی مدل به وسیله پارامترهای نیترات، فسفات با داده های ثبت شده در سال 1382 تا 1383 کالیبره و تأیید شده است.

کلیدواژه ها

سد کرخه، تغذیه گرایی، مدل CE-QUAL-W2، هیدرودینامیک، شبیه سازی کیفی، مخزن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.