بررسی چگونگی بازتاب فرهنگ و زبان کردی در برنامه‎های سیمای ایلام (تحلیل نگرش نخبگان فرهنگی شهر ایلام)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات میان رشته ­ای در رسانه و فرهنگ، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MEDST-3-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وکیل احمدی

استادیار گروه جامعه شناسی، دانشگاه رازی کرمانشاه

محمد بازافکن

دانشجوی کارشناسی ارشدجامعه‎شناسی دانشگاه علامه

چکیده

سیمای استانی ایلام برای غنای هرچه بیشتر فرهنگ بومی استان تاسیس شده است. حفاظت از فرهنگ و زبان کردی و در عین حال ارائه تصویری واقع‎بینانه از آن به نسل جدید، از جمله وظایف اساسی این رسانه است. پژوهش حاضر در راستای بررسی عملکرد سیمای ایلام در این زمینه، از طریق مصاحبه با نخبگان فرهنگی شهر ایلام انجام ‎شده ‎است. اینکه سیمای ایلام چه تصویری از فرهنگ و زبان کردی را به مخاطب ارائه می‎دهد، پرسش آغازین نوشتار حاضر است. پژوهش به روش کیفی انجام شده است؛ بدین‎ترتیب که نخست با نخبگان فرهنگی شهر ایلام مصاحبه شده است و پس از آن، پژوهشگر با روش تحلیل محتوای کیفی، به بررسی متن مصاحبه‎های انجام‎شده پرداخته ‎است. بنا بر اصل اشباع نظری، ۱۵ نفر مورد مصاحبه قرارگرفته اند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که برنامه های سیمای ایلام، وجهه رسمی زبان کردی را تنزل می‎دهند. همچنین، این برنامه‎ها با برجسته‎سازی ابعاد سنتی فرهنگ کردی و نادیده‎گرفتن کارایی آن در زندگی مدرن، فرهنگ کردی را به مثابه فرهنگی نازل ترسیم می کنند. مصاحبه شوندگان، کاستی‎های زبان کردی معیار را در سیمای ایلام این‎گونه بیان کرده‎اند: عدم انتخاب لهجه معیار مناسب، استفاده‎نکردن از رسم‎الخط کردی، نبود واژه‎سازی‎های درست و علمی و گرته‎برداری صرفی و نحوی از زبان فارسی.

کلیدواژه ها

رسانه‎های جمعی, فرهنگ بومی ایلام, زبان کردی, وجهه رسمی زبان, سیمای ایلام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.