تحلیل ابعاد انتقادی شهر پست‎مدرن در سینمای جهان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات میان رشته ­ای در رسانه و فرهنگ، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MEDST-3-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 218
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیامک قاضی‎پور

کارشناس ارشدطراحی شهری، دانشگاه هنراسلامی تبریز

ابوالفضل طغرایی

کارشناس ارشدطراحی شهری، دانشگاه هنراسلامی تبریز

محمدجواد مهدوی نژاد

دکترای معماری، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

پست مدرنیسم حاصل تلاقی ای است که در بافت فضا و زمان، میان چرخش فلسفی در ماهیت زیبایی‎شناسی و جریان رو به رشد رسانه به‎وجودآمد. می توان گفت رسانه علتی برای وجود پست مدرنیسم است و در عین حال معلول آن. از سوی دیگر، رسانه‎ها نیز به شیوه‎ای مستقیم یا غیرمستقیم تداعی و تحول پدیده‎ها را نشان‎می‎دهند. بنابراین، رسانه به عنوان یک ابزار انتقادی قدرتمند، می تواند همه‎چیز (حتی خودش را) به چالش بکشاند. رسانه با ابزار و خصوصیات تصویرگرانه خویش در به نمایش درآوردن شرایط خاص، قابلیت به منصه ظهور رساندن نیازهای زیبایی شناختی فلسفه پست مدرن را در ایجاد توهم واقعیت و تولید فراواقعیت ها دارد. هدف این پژوهش بررسی چگونگی استفاده از رسانه سینما در راستای نمایش ناکامی های پست مدرنیسم در حیطه شهر است. برای نیل به این مهم، ماتریس‎هایی دوبعدی طراحی شده‎اند که یک بعد آن را ابعاد فرمال انتقادی شهر پست مدرن و بعد دیگر آن را اصول فرمال فیلم تشکیل‎می دهد. دستاوردهای پژوهش ‎که ریشه در تحلیل ۲۳ فیلم دارند ‎ نخست، در قالب یک ماتریس نهایی، نوعی درک تصویری را از مضامین شهر پست‎مدرن ارائه‎داده و ابعاد انتقادی شهر پست‎مدرن را در قالبی سینمایی به صورتی نظام مند به تصویر می کشد؛ دوم، نشان‎می دهد که دو بعد تخیل و تجارت، بیش از ابعاد دیگر در سینمای منتقد شهر پست مدرن نمایانده شده اند و نقش اصول فرمال کارکردی، ریتمیک و تباین، بیش از دیگر اصول فرم فیلم بوده است.

کلیدواژه ها

شهر, پست مدرنیسم, نظریه نئوفورمالیستی فیلم, رویکرد انتقادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.