کدام متغیر قدرت پیش بینی بیشتر رویاهای ترسناک را دارد؟ نشخوار فکری، خلق و خو، سبکهای دلبستگی، و یا روابط خانوادگی؟

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله اصول بهداشت روانی، دوره: 23، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFMH-23-3_007
  • زبان مقاله: انگلیسی
  • تعداد مشاهده: 228
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه فرهمند دهقانپور ورنامخواستی

کارشناس ارشد روان شناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران

زهرا یوسفی

استادیار، گروه روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان )خوراسگان(، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: هدف این پژوهش پیش­بینی علائم رویاهای ترسناک براساس نشخوار فکری، خلق و خو،  سبک های دلبستگی و روابط خانوادگی در بین دانشجویان بود. روش کار: روش پژوهش توصیفی واز نوع همبستگی بود. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش، کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) بودند.۱۸۰ نفر از دانشجویان به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه­ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه نشخوار فکری (یوسفی، ۱۳۸۶)، مقیاسعاطفهمثبتومنفی (واتسون و کلارک، ۱۹۸۸)، پرسشنامه سبک های دلبستگی (آرمسدن و گیرنبرگ، ۱۹۸۷)، پرسشنامه روابط خانوادگی (السون بارنز، ۲۰۰۴)، پرسشنامه علائم رویاهای ترسناک (فرهمند و یوسفی، ۱۳۹۵) بودند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با نرم افزار SPSS نسخه ۲۱، تحلیل شدند.  یافته ها: نتایج حاصل از ضرایب همبستگی نشان داد نشخوار فکری، عاطفه منفی و سبک دلبستگی ناایمن با پدر  با رویاهای ترسناک رابطه مثبت و معناداری داشتند و روابط خانوادگی با رویاهای ترسناک رابطه منفی و معناداری داشت (P< ۰.۰۵). همچنین نشخوار فکری  و سبک دلبستگی ناایمن با پدر  قدرت پیش بینی رویاهای ترسناک را داشتند(P< ۰.۰۵). نتیجه گیری: با توجه به این یافته­ها می­توان گفت که تغییرات نشخوار فکری، عاطفه منفی و سبک دلبستگی ناایمن با پدر با تغییرات در رویاهای ترسناک همراه است. همچنین نشخوار فکری و داشتن رابطه نامطلوب با پدر می­تواند احتمال وقوع رویاهای ترسناک را  پیش­بینی نماید.

کلیدواژه ها

سبک های دلبستگی, خلق و خو, روابط خانوادگی, رویاهای ترسناک, نشخوار فکری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.