گسترش قطب سوی رودباد جنب حاره نمیکره شمالی در عرض های میانه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تغییرات آب و هوایی، دوره: 2، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_CCR-2-7_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 151
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمود حسینی صدیق

دکتری آب و هواشناسی دانشگاه زنجان و مدرس دانشگاه کوثر بجنورد

تیمور جعفری

استادیار و عضو هیئت علمی گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه کوثر بجنورد

مسعود جلالی

استادیار و عضو هیات علمی آب و هواشناسی دانشگاه زنجان

چکیده

رودباد جنب حاره­ای به دلیل افزایش گازهای گلخانه­ای و کاهش ازن استراتسفری و همچنین گرمایش جهانی در حال گسترش به عرض­های جغرافیایی بالاتر است و افزایش تغییرات آب و هوایی را در عرض های میانه داشته است. هدف از این مطالعه گسترش قطب سوی رودباد جنب حاره­ای نیمکره شمالی از داده­های بازتحلیل پیش­بینی میان مدت هواسپهر اروپایی (ECMWF) نسخه (ERA۵) با تفکیک مکانی ۲۵/۰*۲۵/۰ در تراز های ۱۰۰-۴۰۰ هکتوپاسکال و بازه زمانی ۴۰ ساله (۲۰۱۸-۱۹۷۹) پرداخته شده است. یافته­های پژوهش نشان داد که وضعیت میانگین ساختار عمودی رودباد جنب حاره­ای نیمکره شمالی فصل تابستان در شمالی­ترین عرض جغرافیایی قرار گرفته است؛ و از عرض­های ۴۱ درجه تا ۴۵ درجه شمالی مشاهده شده است. در فصل زمستان به جنوبی ترین عرض­های جغرافیایی جابه جا شده است و هسته سرعت رودباد جنب حاره در فصل زمستان از شدت بیشتری نسبت سایر فصل­ها برخوردار است که هسته رودبادجنب حاره در تراز بین ۴۰۰-۱۰۰ هکتوپاسکال با سرعت بین ۲۵ تا ۴۵ متر در ثانیه در عرض­های بین ۲۰ تا ۳۰ درجه شمالی مشاهده شده است. این تحقیق بیانگر این است که رودباد جنب حاره نیمکره شمالی دو دوره روند افزایشی را به عرض­های جغرافیایی بالاتر در طی سالهای ۱۹۷۹ تا ۱۹۹۷ با ۱ تا ۲ درجه و همچنین از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۷ با ۲ تا ۳ درجه به عرض­های بالاتر کشیده است. در نتیجه، افزایش خشکی و تغییرات آب و هوایی در آینده قابل پیش بینی است.

کلیدواژه ها

تغییرات آب و هوایی, رودبادجنب حاره, نیمکره شمالی, ERA۵

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.