مکان یابی کتابخانه های عمومی شهر سقز با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (ساج)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه آمایش محیط، دوره: 7، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_EBPT-7-26_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 261
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ماجد هاشمی

(دانش آموخته کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه شهید چمران اهواز)

آزاد اصغری

(دانش آموخته کارشناسی ارشد اقلیم شناسی در برنامه ریزی محیطی دانشگاه تربیت معلم )

حیدر رحمتی

(دانش آموخته کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه تهران)

چکیده

دسترسی آسان به کتابخانه­های عمومی یکی از کلیدهای اصلی در ارائه موفقیت­آمیز خدمات کتابخانه­ی عمومی است. خدمات با کیفیت عالی برای کسانی که دسترسی به آن خدمات را ندارند  بی­ارزش خواهد بود. دسترسی به خدمات باید به گونه­ای سازمان دهی شود که راحتی و سهولت برای استفاده­کنندگان بالفعل و بالقوه را به حداکثر برساند  بنابراین مکان­یابی صحیح عناصر و خدمات شهری در شهرها با استفاده از فناوری سیستم اطلاعات جغرافیای بدون شک حرکتی در جهت تحقق اهداف برنامه ریزی شهری است. در پژوهش حاضر پس از جمع آوری داده­های پایه از تعداد کتابخانه­های عمومی مورد نیاز و وضعیت استقرار کتابخانه­های عمومی شهر سقز و تشکیل پایگاه اطلاعاتی در قالب دو معیار سازگاری و مرکزیت، در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی (ساج) بر اساس معیارهای تعیین شده،  نقشه جداگانه تهیه و مورد ارزیابی قرارگرفته است در ادامه با ترکیب لایه­های تهیه شده وضعیت کتابخانه­های موجود مورد بررسی و نقشه نهایی موقعیت­های مناسب برای احداث کتابخانه­های جدید پیشنهاد گردید یافته­های تحقیق نیز نشان داد که محدودیت عوامل طبیعی ( موقعیت کوهستانی و وجود رودخانه در مرکز شهر) از یک سو و عدم توجه به محل کاربری­های سازگار و ناسازگار از سوی دیگر باعث شده است که کتابخانه­های موجود از موقعیت مناسبی برخوردار نباشند. بنابراین با توجه به نقشه نهایی مناطق بهینه شهر سقز  تاسیس کتابخانه­های عمومی جدید به صورت اقماری پیشنهاد  می­شود.

کلیدواژه ها

سامانه ی اطلاعات جغرافیایی, کتابخانههای عمومی سقز, مکان یابی کتابخانه ها عمومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.