تاثیر عناصر کالبد-فضایی( معماری) بر دلبستگی به مکان شهروندان در مجموعه بازار تبریز

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه آمایش محیط، دوره: 11، شماره: 43
  • کد COI اختصاصی: JR_EBPT-11-43_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 255
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه فتح بقالی

دانشگاه آزاد اسلامی

حمید صنیعی پور

دانشگاه تهران، پردیس هنرهای زیبا

چکیده

یکی از مهم­ترین عناصر شهری درون شهری، بازار است. این مجموعه در طول تاریخ     نقش­های متفاوتی غیر از کارکرد اقتصادی ایفا کرده است. نقش­های مهمی چون نقش اجتماعی، سیاسی و فرهنگی از جمله این تاثیرات مهم هستند. اهمیت این مقاله به بررسی تاثیر این عنصر ارزشمند شهری و ارتباط آن با دلبستگی به مکان شهروندان پرداخته است. برای شناسایی دارایی­ها و ارزش­های فرهنگی که نمود میراث تاریخی فرهنگی کشورمان هستند، می­توان با برنامه­ریزی در ابعاد مختلف اجتماعی آن گام­های موثری در جهت احیاء و ارتقای کارکردهای آن مجموعه  برداشت. سوال­های اصلی این مقاله عبارتند از؛ ۱) عناصر کالبد فضایی معماری در ساختار مجموعه بازار همچون بازار تبریز متشکل از چه اصول نظام دهنده­ای است؟ ۲) چه رابطه ای بین عناصر کالبدی فضایی مجموعه بازار تبریز و دلبستگی به مکان شهروندان وجود دارد؟ که با تحلیل عاملی اکتشافی به شناسایی این عناصر پرداخته و با تحلیل عامل تاییدی به بررسی و ارتباط عامل­ها می پردازد. در این تحقیق از اصول نظام­دهنده معماری در مجموعه بازار تبریز، هندسه، سلسله مراتب و تقارن برای نخستین بار به عنوان عوامل  تاثیرگذار بر دلبستگی به مکان عامه مردم و شهروندان شناسایی شدند. از یافته­های مهم این تحقیق می­توان به نتایج تحلیل عاملی تاییدی و شاخص های نیکویی برازش منتج از مدل های اندازه­گیری در تحقیق حاضر که مدل اندازه­گیری طرح شده به خوبی با داده­های مشاهده شده برازش داشته و چهار بعد ذکر شده شاخص­های دقیقی برای سنجش سازه دلبستگی به مکان محسوب می­شوند. این موضوع فرضیه اول تحقیق حاضر را تایید می­کند و تحلیل عاملی تاییدی صورت گرفته در مورد عناصر کالبدی نیز بیانگر اعتبار مناسب عناصر مطرح شده در سنجش متغیر کالبدی-فضایی می­باشد. نتایج این تحقیق می تواند در برنامه ریزی حوزه معماری و شهرسازی ایران مورد مداقه قرار گرفته و راهگشای پژوهش های آتی باشد. پیشنهادهایی نیز برای تحقیقات آتی و پر کردن خلاء های نیازمند تحقیق در این زمینه ارائه شده است.  

کلیدواژه ها

دلبستگی به مکان, عناصر کالبدی-فضایی, بازار تبریز, اصول نظام دهنده معماری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.