بررسی تاثیر راهنمای تعامل ویدیویی مادر ونوزاد بر استرس مادران نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه پرستاری کودکان، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PEN-5-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم برزگر

Iran university meddical scienc

سارا جان محمدی

Iran university meddical science

نعیمه سید فاطمی

Iran university meddical science

عباس مهران

Tehran university medical science

چکیده

مقدمه : تولد نوزاد نارس با پیامدهای نامطلوب مادری از جمله استرس همراه است.استرس مادر بیشتر مربوط به مشکلات رفتاری نوزاد، سطح پایین آموزش,و عدم حمایت اجتماعی می باشد. اختلال در تعامل مادر ونوزاد یکی از پیامدهای بستری شدن طولانی مدت نوزاد به شمار می رود. بنابر این مهم است که به کاهش استرس مادر ، در طول مدت بستری شدن نوزاد توجه شود.با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر راهنمای تعامل ویدیویی مادر ونوزاد بر استرس مادران نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان، به عمل آمده است. رو ش: پژوهش حاضر، یک مداخله نیمه تجربی است که بر۸۰ مادردارای نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان، در دو گروه کنترل وآزمون انجام شد. راهنمای تعامل ویدیویی  شامل فیلم های ثبت شده از تعامل پژوهشگر – نوزاد، شامل گرفتن انگشت نوزاد، نوازش ولالایی خواندن،در آغوش گرفتن نوزاد وشیردهی نوزاد نارس به همراه فیلم های آموزشی برگرفته شده از سایت های معتبر برای مادران گروه آزمون به نمایش گذاشته شد.نمایش این فیلم ها در روز اول  مداخله بعد از تکمیل پرسشنامه استرس والدی(پیش آزمون) انجام خواهد شد.در روز چهارم  وهفتم مداخله  بعد از نمایش فیلم ها، پرسشنامه  استرس والدی(اولین پس آزمون )و (دومین پس آزمون) ، توسط مادران تکمیل خواهد شد.این فیلم هابرای مادران گروه کنترل نیز به جهت ملاحظات اخلاقی،به نمایش گذاشته شد. یافته ها: با توجه به آزمون تی مستقل ،استرس مادران در دو گروه آزمون و کنترل قبل از مداخله و سپس در روز چهارم وهفتم مداخله، نشان دهنده آن است میانگین نمره استرس، در گروه آزمون از ۹۳ قبل از انجام مداخله به ۶۷/۸۱در روز چهارم مداخله کاهش و سپس در روز هفتم  مداخله به ۷۶/۷۱افزایش یافت، در گروه کنترل،میانگین نمره استرس قبل از انجام مداخله از ۹۷ به ۶۹/۱۳در روز چهارم  کاهش و سپس در روز هفتم به ۷۷ ، افزایش یافت. نتیجه گیری: با توجه به این که گروه های آزمون و کنترل قبل از مداخله از نظر میانگین نمره استرس با یکدیگر اختلاف معنادار نداشتند،  می توان نتیجه گیری کرد که یافته های تحقیق نشان دهنده تاثیرراهنمای تعامل ویدیویی درکاهش استرس مادران مورد مطالعه گروه آزمون می باشد. لذا پیشنهاد می شود به منظور کاهش استرس مادران و با توجه به اثرات مهمی که برقراری تعامل  مادر ونوزاد در ساعات وروز های اول تولد نوزاد نارس،بر تکامل مغز وتکامل رفتاری وعاطفی –اجتماعی نوزاد دارد، جهت کاهش استرس مادر دارای نوزاد بستری و همچنین برقراری  تعامل مادر با نوزاد  در اولین فرصت بعد از تولد نوزاد و  با در نظرگرفتن مزیت کم هزینه بودن و کوتاه مدت بودن در استفاده از آن می توان  از این روش در بخش های مراقبت ویژه نوزادان  به عنوان یکی از تدابیر مراقبتی وآموزشی ، پیشنهاد می شود  از راهنمای تعامل ویدیویی در بخش های مراقبت ویژه نوزادان استفاده نمود.

کلیدواژه ها

Video Interaction Guidence(VIG), Mother stress, preterm infant, mother-infant preterm., راهنمای تعامل ویدیویی, استرس مادر, نوزاد نارس, تعامل مادر ونوزاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.