تاثیر خاطره گویی گروهی بر احساس تنهایی و سلامت معنوی سالمندان ساکن در آسایشگاه کهریزک

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNR-13-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 268
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه نوغانی

Faculty of Nursing and Midwifery Tehran University of Medical Sciences Tehran, Iran

الهام نواب

Faculty of Nursing and Midwifery Tehran University of Medical Sciences Tehran, Iran

عباس مهران

Faculty of Nursing and Midwifery Tehran University of Medical Sciences Tehran, Iran

لیلا یعقوبی

Faculty of Nursing and Midwifery Tehran University of Medical Sciences Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: حفظ و ارتقاء سلامت سالمندان به عنوان یک گروه جمعیتی آسیب نیازمند توجه است . سالمندی دوران حساسی از زندگی است و توجه به مسائل و نیازهای این مرحله یک ضرورت اجتماعی است . احساس تنهایی یکی از شایع ترین شکایات سالمندان است که می تواند عواقب جدی بر سلامت روان آنان ایجاد کند . مطالعه حاضر  با هدف "تعیین تاثیر خاطره گویی گروهی بر احساس تنهایی و سلامت معنوی سالمندان ساکن در آسایشگاه کهریزک " طراحی و اجرا شد . روش کار: مطالعه حاضر کارآزمایی بالینی غیر تصادفی است که در سال ۱۳۹۶ بر روی  ۸۳ سالمند ساکن در آسایشگاه کهریزک که واجد شرایط ورود به تحقیق بودند انجام شده است . نمونه ها به صورت غیر تصادفی انتخاب و افراد به دو گروه کنترل و آزمون تقسیم شده اند در گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای صورت نگرفت درگروه آزمون ۶ جلسه خاطره گویی طبق پروتکل وات و کپلایز انجام شده است . ابزار گرد آوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک ، پرسشنامه سلامت معنوی پالوتزیون و الیسون(در مطالعات قبلی در ایران با تامین روایی محتوایی و انجام پایایی درون انجام شد که ضریب آلفای کرونباخ ۹۲% محاسبه شد) و پرسشنامه احساس تنهایی راسل(در مطالعات قبلی در ایران با تامین روایی محتوایی و انجام پایایی درون انجام شد که آلفای کرونباخ ۷۸% محاسبه شد )بود . در تجزیه و تحلیل نمونه ها از آمار توصیفی بمنظور محاسبه شاخص های مرکزی و پراکندگی و تهیه جداول توزیع فراوانی و از آمار تحلیلی بمنظور آزمون فرضیه های پژوهش با کمک یکی از آزمون های تی مستقل ، تی زوجی ، کای دو ، فیشر و... استفاده شده است . داده ها توسط نرم افزار۲۴ spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است . یافته ها: یافته های این مطالعه نشان داد که در هر دو گروه  ارتباط آماری معنی داری بین تمامی متغیرهای دموگرافیک وجود داشته است( در اینجا پی ولیو راخاسته اید یعنی تمامی متغیرهای دموگرافیک تک تک پی ولیو وارد شود ؟ ) بجز متغیر وضعیت حیات همسر(P=۰/۰۱۹ )که در آن ارتباط آماری معنا دار وجود نداشته است و همچنین نتیجه آنالیز کوواریانس نشان داده است که متغیر های احساس تنهایی (P=۰/۳۳۵) و سلامت معنوی (P=۰/۳۸۵) قبل از مداخله بر احساس تنهایی (P< ۰/۰۰۱) و سلامت معنوی (P=۰/۰۵۴ ) بعد از مداخله موثر بوده است  . نتیجه گیری : نتایج مطالعه تصویری روشن از ارتباط و تاثیر خاطره گویی بر احساس تنهایی و سلامت معنوی سالمندان نشان داد. با توجه به اثر بخش بودن خاطره گویی می توان به عنوان روش درمانی ساده ، آسان ، ارزان قیمت و قابل اجرا در تمام مراکز درمانی و نگهداری سالمندان یا به صورت انفرادی در منزل به کار رود و می توان انتظارداشت این روش از سوی سالمندان ، خانواده و اعضا تیم درمانی مورد استقبال قرار گیرد .  

کلیدواژه ها

reminiscence, loneliness, spiritual Well- being, elderly people., خاطره گویی, احساس تنهایی, سلامت معنوی, سالمند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.