بررسی رابطه سواد سلامت با تبعیت از رژیم درمانی در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 13، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNR-13-5_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 369
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه رحمتی

Nursing and Midwifery, Shahed University, Tehran, Iran

ناهید رژه

Nursing and Midwifery, Shahed University, Tehran, Iran

مجیده هروی کریموی

Nursing and Midwifery, Shahed University, Tehran, Iran

سید داوود تدریسی

Baqiyatallah University of Medical sciences, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: یکی از شایع ترین مشکلات جسمی در سالمندی ، اختلال مزمن پرفشاری خون است که معمولا نیاز به درمان در طول زندگی دارد . یکی از رفتارهای مرتبط با بیماری که درمان موفقیت آمیز آن را پیش بینی نموده و از عوارض منفی و شدت بیماری می کاهد , تبعیت بیماران از رژیم درمانی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت با تبعیت از رژیم درمانی در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون انجام شد. روش کار:  این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است که بر­روی ۳۱۳ نفر از بیماران سالمند مبتلا به پرفشاری خون مراجعه کننده به درمانگاه های بیمارستان های منتخب شهر تهران انجام شد. بیماران دارای معیار ورود به مطالعه، به صورت در ­دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از ابزارهای مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه سواد سلامت عملکردی بزرگسالان (STOFHLA) و پرسشنامه تبعیت از رژیم درمانی (MMAS) گردآوری شد و سپس بوسیله آمارهای توصیفی، جدول توزیع فراوانی و آزمون های آماری استنباطی و همبستگی با نرم افزار  SPSS نسخه ۲۲ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: در این مطالعه ۵/۴۲% از سالمندان مبتلا به پرفشاری خون سواد سلامت ناکافی داشتند که میانگین و انحراف معیار نمره سواد سلامت آنها ۹۱/۱۱±۷۵/۴۴ بود. ۷/۶۰% از بیماران نیز تبعیت درمانی ضعیف داشتند. نتایج نشان داد که بین سواد سلامت و تبعیت ازرژیم درمانی ارتباط معناداری وجود دارد. یافته ها بیانگر آن بود که رعایت رژیم درمانی باعث افزایش ۴% سواد سلامت می شود. همچنین هر دو متغیر سواد سلامت و تبعیت درمانی با برخی عوامل مانند سطح تحصیلات ارتباط معنی داری داشتند. نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه مبنی بر پایین بودن سواد سلامت و ارتباط مستقیم آن با تبعیت درمانی ، توجه هرچه بیشتر به امر سواد سلامت و افزایش آگاهی و آموزش های لازم در سطح جامعه در جهت کاهش عوارض ناشی از بیماری های مزمن ضروری می باشد. 

کلیدواژه ها

adherence with treatment regimen, elderly, health literacy, hypertension, پرفشاری خون, تبعیت درمانی, سالمندی, سواد سلامت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.