بررسی ارتباط حساسیت در اخذ تصمیمات اخلاقی با استفاده از دروغ مصلحت آمیز در مراقبت از بیماران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNR-15-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا نیکبخت نصرآبادی

دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.

سودابه جولائی

دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.

الهام نواب

دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.

مریم اسماعیلی

دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.

محبوبه شالی

Ph.D. Candidate, Critical care nursing and management department, school of Nursing and Midwifery, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: پرستاران در فرآیند مراقبت از بیمار با مسائل اخلاقی چالش برانگیزی مواجه می شوند و این امر تصمیم گیری را برای آنها سخت می کند. آنان گاهی در شرایطی قرار می گیرند که باید بین دو مصلحت مثل حفظ جان و حقیقت گویی یکی را انتخاب کند. در چنین تناقضاتی آنها رویکردی به نام دروغ مصلحت آمیزرا به کار می گیرند.مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین حساسیت اخلاقی پرستاران در تصمیم گیری با استفاده از دروغ مصلحت آمیز در مراقبت از بیماران صورت گرفت. روش کار:  این مطالعه مقطعی به صورت توصیفی-تحلیلی در سال ۱۳۹۷ در تهران انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی، ۳۰۰ پرستار در پژوهش شرکت کردند. داده ها از طریق سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه حساسیت اخلاقی در تصمیم گیری لاتزن و پرسشنامه دروغ مصلحت آمیز جمع آوری شدند. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و از طریق آزمون های کولموگروف-اسمیرنوف، اسپیرمن، کروسکال والیس، آزمون تی و من ویتنی در سطح معناداری کمتر از ۰۵/۰ انجام شد.  یافته ها: میانگین سنی پرستاران شرکت کننده در پژوهش ۱۴/۶± ۳۵ سال و اکثرا خانم (۴/۶۰%) و متاهل (۶۴%) بودند. میانگین نمره استفاده از دروغ مصلحت آمیز در مراقبت از بیمار ۶۱/۷± ۶۲ و میانگین نمره حساسیت اخلاقی پرستار در تصمیم گیری برابر با ۶/۵±۱۷۱ (مطلوب) به دست آمد. از نظر آماری ارتباط معکوس اما معناداری بین استفاده از دروغ مصلحت آمیز در مراقبت از بیماران و حساسیت اخلاقی در تصمیم گیری دیده شد (۰۲۳/.> p) (۶۸/.- =r).  نتیجه گیری: از آنجا که پرستاران در امر مراقبت از بیمار با موقعیت های جدی برخورد می کنند که نیاز به توانایی های اخلاقی در تصمیم گیری و عملکرد مناسب دارد، لازم است نسبت به مسائل اخلاقی مربوط به حرفه ی خود حساس و آشنا باشند.

کلیدواژه ها

Moral sensitivity, white lie, truth telling, nurse, دروغ مصلحت آمیز, حساسیت اخلاقی, مراقبت, حقیقت گوئی, پرستار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.