نقش تسهیل کار-خود و خودکارآمدی مدیریت تعارض کار-خانواده در کاهش اثر تعارض کار-خانواده بر خشنودی خانوادگی، کیفیت روابط زناشویی و کیفیت فرزندپروری پرستاران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 15، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNR-15-6_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 248
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمدجواد موسوی نیا

Shahid Chamran University of Ahvaz

عبدالزهرا نعامی

Shahid Chamran University of Ahvaz

نسرین ارشدی

Shahid Chamran University of Ahvaz

کیومرث بشلیده

Shahid Chamran University of Ahvaz

چکیده

مقدمه: تعارض میان کار و خانواده به عنوان موضوعی مهم که هم کارکنان و کارفرمایان و هم خانواده آنان را متاثر می سازد، با مشکلات برجسته ای در حوزه خانوادگی مانند خشنودی خانوادگی، کیفیت روابط زناشویی و کیفیت فرزندپروری همراه است. از این رو روانشناسان صنعتی و سازمانی برای کاهش چنین اثرات نامطلوبی، پژوهش ها و تحقیقات خود را بر یافتن متغیرهای تعدیل گر متمرکز کرده اند. درنتیجه، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تسهیل کار-خود و خودکارآمدی مدیریت تعارض کار-خانواده در کاهش اثر تعارض کار-خانواده بر خشنودی خانوادگی، کیفیت روابط زناشویی و کیفیت فرزندپروری پرستاران انجام شد. روش­ کار: مطالعه حاضر به صورت پیمایشی و از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل پرستاران متاهل و دارای فرزند بیمارستان های دولتی شهر اهواز بود که از میان آن ها ۲۴۰ نفر به عنوان اعضای نمونه به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب گردید. جهت جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های تعارض کار-خانواده کارلسون و همکاران (۲۰۰۰)، پرسشنامه خشنودی خانوادگی اری و همکاران (۱۹۹۹)، پرسشنامه کیفیت روابط زوجین کوندی و همکاران (۲۰۱۶)، مقیاس فرزندپروری آرنولد و همکاران (۱۹۹۳)، پرسشنامه تهسیل کار-خود دمروتی (۲۰۰۹)، مقیاس خودکارآمدی در مدیریت تعارض کار-خانواده سینامون (۲۰۰۶)، استفاده شد. تحلیل داده ها از طریق همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار SPSS-۲۲ انجام گرفت. یافته ها: یافته ها نشان داد که هر دو بعد تعارض کار-خانواده با خشنودی خانوادگی، کیفیت روابط زناشویی و کیفیت فرزندپروری رابطه منفی و معنی داری داشت (۰۱/۰ < P)، همچنین متغیر های تسهیل کار-خود و خودکارآمدی در مدیریت تعارض کار-خانواده توانستند رابطه میان این متغیر ها را تعدیل کند. بحث: نتایج حاکی از آن است که تعارض کار-خانواده و خانواده-کار نقش معنی داری در کاهش خشنودی خانوادگی، کیفیت روابط زناشویی و کیفیت فرزندپروری پرستاران داشتند. علاوه بر این، تسهیل کار-خود و خودکارآمدی در مدیریت تعارض کار-خانواده توانستند رابطه بین این متغیرها را تعدیل کنند. در نتیجه می توان از طریق افزایش شرایط تسهیل کار-خود در محیط کار برای پرستاران و همچنین افزایش میزان خودکارآمدی در مدیریت تعارض کار-خانواده آنها، میزان اثرگذاری منفی تعارض کار-خانواده را بر متغیرهای خانوادگی ذکر شده کاهش داد.

کلیدواژه ها

Work-Family Conflict, Family Satisfaction, Couple Relationship Quality, Parenting Quality, Work-Self Facilitation, Work-Family Conflict Self-efficacy, تعارض کار-خانواده, خشنودی خانوادگی, کیفیت روابط زناشویی, کیفیت فرزندپروری, تسهیل کار-خود, خودکارآمدی مدیریت تعارض کار-خانواده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.