بررسی میزان بروز مواجهه های شغلی با وسایل تیز و برنده درکارکنان درمانی شاغل در بخشهای اورژانس بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران طی سالهای ۸۹-۱۳۸۶

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله مدیریت ارتقای سلامت، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHPM-1-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 374
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شادی رضائی

Farabi Hospital, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

نارملا ربیع راد

Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

زهرا تمیزی

Razi Hospital-Psychiatry, University of Social Welfare & Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

مسعود فلاحی خشکناب

Department of Nursing, University of Social Welfare & Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran (Corresponding Author).

اسمعیل محمد نژاد

Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

محمود محمودی

Department of Epidemiology and Biostatistics, School of Health. Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

چکیده

 مقدمه:آسیب های ناشی از مواجهه با وسایلتیز و برنده و همچنین خون و ترشحات بدن بیمار یکی از خطرات شغلی مهم برای کارکنان بهداشتی و درمانی محسوب می شود که آنان را در معرض خطر تماس با ویروسهای منتقله از راه خون بخصوص هپاتیت B  ،Cو ایدز قرار می دهد.این مطالعه با هدف تعیین میزان مواجهه های شغلی با وسایل تیز و برنده درکارکنان درمانی شاغل در بخش های اورژانس بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران طی سال های ۸۹-۱۳۸۶انجام گرفته است  مواد و روش ها:در این پژوهش توصیفی از نوع طولی، ۹۹۱ نفر از کارکنان درمانی شاغل در بخش های اورژانس بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران از طریق نمونه گیری سرشماری از اول مرداد ۱۳۸۶ تا پایان تیرماه ۱۳۸۹شرکت داشتند. جمع آوری داده ها با استفاده از فرم مواجهه شغلی پژوهشگر ساخته با ضریب پایایی ۷۱/۰ مشتمل بر ۳۲ سوال در دو بخش اطلاعات جمعیت شناسی و جزییات مواجهه شغلی صورت گرفت. برای تعیین اعتبار ابزار از روش اعتبار صوری و محتوا و برای تعیین پایایی از روش آزمون مجدد استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS با ویرایش ۱۶ مورد بررسی قرار گرفت.  یافته ها:نتایج مطالعه نشان داد که در طی سال های پژوهش از تعداد کل ۹۹۱ نفر واحد های مورد پژوهش ۸۵/۱۶درصد (۱۶۷ نفر) دچار مواجهه شغلی با وسایل تیز و برنده شدند(۱۶۷ نفر گروه مواجهه شغلی و ۵۵۴ نفر گروه غیر مواجهه شغلی). از نظر نوع وسیله سرسوزن و آنژیوکت به ترتیب با فراوانی ۰۸/۵۵ درصد و ۷۵/۲۲ درصد بیشترین علت مواجهه های شغلی بودند. همچنین بیشترین موقعیتی که افراد دچار مواجهه شغلی شده بودند به هنگام رگ گیری و گذاشتن مجدد سرسوزن به ترتیب با فراوانی ۷/۲۴ درصد و ۳/۲۳ درصد بود. ارتباط معنی داری بین واحد های مورد پژوهش در دو گروه از نظر متغیرهای جمعیت شناسی بجز سابقه کار با مواجهه شغلی با وسایل تیز و برنده وجود نداشته است.  نتیجه گیری:مقایسه نتایج مطالعه حاضر با مطالعات مشابه در سایر کشورها، نشان دهندهاین امر است که بروز مواجهه های شغلی با وسایل تیز و برنده از میزان پایینی بر خوردار است.این امر ممکن است به دلیل عدم گزارش دهی به موقع باشد، لذا پیشنهاد می گردد یک نظام گزارش دهی منسجم مراقبت از مواجهه های شغلی کارکنان بیمارستان طراحی گردد.  

کلیدواژه ها

Needle Stick Injuries, Nursing, Hospitals, Emergency wards, Incidence, Job related exposure., مواجهه های شغلی، وسایل تیز و برنده، اورژانس بیمارستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.