بررسی توزیع خدمات پاراکلینیکی و توان بخشی در استان آذربایجان شرقی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله مدیریت ارتقای سلامت، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHPM-6-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 171
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی جنتی

Tabriz University of Medical Science, Tabriz, Iran

علی ایمانی

Tabriz University of Medical Science, Tabriz, Iran

حسن الماس پور خانقاه

Tabriz University of Medical Science, Tabriz, Iran

چکیده

مقدمه: برای شناسایی مشکلات پیچیده نظام سلامت لازم است که اطلاعات و آمار ابعاد مختلف سلامت تولید شوند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین توزیع خدمات پاراکلینیکی و توان بخشی در استان آذربایجان شرقی انجام شد. روش کار: این مطالعه به روش توصیفی می باشد. جامعه آماری مطالعه حاضر همه مراکز ارائه دهنده خدمات پاراکلینیکی و توان بخشی مثل بیمارستان ها، مراکز بهداشتی و درمانی، کلینیک ها و درمانگاه های وابسته به همه بخش های ارائه دهنده که خدمات پاراکلینیکی و توان بخشی در سطح استان آذربایجان شرقی در طول سال ۱۳۹۲ ارائه می دادند بود. تمام مراکز شامل ۲۵۶ آزمایشگاه، ۱۴۶ مرکز تصویربرداری و ۹۰ مرکز توان بخشی بررسی شد. داده ها به وسیله "فرم خدمات پاراکلینیکی و توان بخشی" (Paracilnic and Rehabilitation Services Form) جمع آوری گردید. روایی محتوای فرم توسط ۵ تن متخصص مدیریت سلامت در دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی علوم پزشکی تبریز تایید شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار اس پی اس اس نسخه ۱۸ تحلیل شد. یافته ها: بخش خصوصی با ۵۱ درصد بیشترین و بخش خیریه با ۸/۰ درصد کمترین ارائه دهنده خدمات پاراکلینیکی می باشند. همچنین یافته ها نشان داد که تامین اجتماعی با ۶/۳۶ درصد بیشترین و موسسات نظامی با ۹/۰ درصد کمترین ارائه دهنده خدمات توان بخشی بودند. نتیجه گیری: بخش های خصوصی در مقایسه با بخش های دولتی در خط مقدم ارائه خدمات پاراکلینیکی و توان بخشی می باشند. بنابراین، سیاست گذاری ها در راستای حمایت و تقویت این بخش ها پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

Delivery of Health Care, Public Sector, Private Sector, Iran, ارائه مراقبت های بهداشتی درمانی, بخش دولتی, بخش خصوصی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.