همبستگی حمایت اجتماعی و خود مراقبتی در بیماران نارسایی قلبی: نقش میانجی درک از بیماری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله مدیریت ارتقای سلامت، دوره: 6، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_JHPM-6-5_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسترن منصوریه

Department of Psychology, Kish International Branch, Islamic Azad University, Kish Island, Iran

حمید پورشریفی

Faculty of Psychology, University of Tabriz, Tabriz, Iran

محمدرضا تابان صادقی

Faculty of Medicine, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran

محمد رضا صیرفی

Faculty of Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran

چکیده

مقدمه: نارسایی قلبی به عنوان یک بیماری مزمن یک مشکل رو به رشد در جوامع می می باشد. حمایت اجتماعی و درک از بیماری دو متغیر مهم در خود مراقبتی است. هدف پژوهش حاضر تعیین همبستگی حمایت اجتماعی و خود مراقبتی در بیماران نارسایی قلبی با نقش میانجی درک از بیماری است. روش کار: این مطالعه توصیفی-همبستگی می باشد که درسال ۲۰۱۶ دربیماران مبتلا به نارسایی قلبی انجام شده است. ۱۴۹ بیمار ازطریق روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی،"مقیاس اروپایی رفتا ر خودمراقبتی نارسایی قلبی" (European Heart Failure Self-Care Behavior Scale)، "پرسشنامه کوتاه درک از بیماری" (Brief Illness Perception Questionnaire) و"مقیاس حمایت اجتماعی" ( (Social Support Scale انجام شد. روایی وپایایی ابزار هادر مطالعات قبلی تایید شده است. تحلیل داده ها با نرم افزار اس پی اس اس ۲۱ وآزمون سوبل انجام شد. یافته ها: بین حمایت اجتماعی و خود مراقبتی همبستگی معنی داری (۵۱۸/۰- = r، ۰۱/۰ > P) مشاهده شد. نتایج آزمون سوبل برای بررسی نقش میانجی درک ازبیماری در رابطه بین حمایت اجتماعی ادراک شده و خود مراقبتی (۷۳/۴- = Sobel test، ۰۱/۰ > P) نشان داد. نتیجه گیری: درک از بیماری به عنوان میانجی وهمچنین پلی میان حمایت اجتماعی وخودمراقبتی می باشد. پیشنهاد می شود پرستاران، روان شناسان سلامت و پزشکان این متغیرها را شناسایی کرده و آن ها را دراولویت های آموزش خود مراقبتی قرار دهند.  

کلیدواژه ها

Heart Failure, Social Support, Self-Care, Illness Perception, نارسایی قلبی, حمایت اجتماعی, خودمراقبتی, درک از بیماری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.