بررسی تاثیر مصاحبه انگیزشی به روش گروهی بر پیامدهای کلینیکی در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک و دو

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مدیریت ارتقای سلامت، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHPM-9-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهتاب مروجی

گروه روان شناسی، واحد بین الملل کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران

محمد حاتمی

Associate Professor, Department of Clinical Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran

مروارید احدی

استادیار، گروه روان شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شرق، تهران، ایران

محمدرضا صیرفی

استادیار، گروه روان شناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، استان البرز، ایران.

حسین چیتی

استادیار، فوق تخصص غدد و متابولیسم بزرگسالان، مرکز تحقیقات بیماری های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.

چکیده

مقدمه: پایه اصلی در مدیریت دیابت، خودمراقبتی و آموزش بیماران است. از آنجایی که مصاحبه انگیزشی راهبرد موثری برای توانمندسازی بیمار جهت خودکارآمدی بیشتر و ایجاد تغییرات رفتاری مثبت است. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی مصاحبه انگیزشی به روش گروهی بر پیامدهای کلینیکی در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ و ۲ انجام شد. روش کار: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود که در سال ۱۳۹۸ در شهر زنجان انجام شد. از بین مراجعین به درمانگاه غدد و مرکز تحقیقات متابولیک بیمارستان ولیعصر زنجان، ۶۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع یک و دو بصورت مبتنی بر هدف و براساس معیارهای ورود به پژوهش انتخاب شدند. سپس شرکت کنندگان در هر دو گروه دیابت نوع ۱ و ۲ به طور تصادفی به گروه های تجربی و کنترل (۱۵نفر)، تقسیم بندی شدند. داده ها از طریق پرسشنامه جمعیت شناختی، تعیین شاخص توده بدنی و نیز آزمایش قند خون و هموگلوبین گلیکوزیله جمع آوری شد. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه ۲۲ تحلیل شد. یافته ها: قند خون، هموگلوبین گلیکوزیله و شاخص توده بدنی یک هفته و دوماه بعد از مصاحبه انگیزشی در هر دوگروه مبتلایان به دیابت نوع ۱ و ۲ کاهش داشته  است. بین گروه های تجربی و کنترل تفاوت معناداری مشاهده شد (۰۵/۰> P). نتیجه گیری: تاثیر مصاحبه انگیزشی بعنوان یک رویکرد مداخله ای جهت ایجاد تغییرات رفتاری مثبت  و نیز کنترل بهتر بیماری دیابت است. لذا بکارگیری آن برای پیشگیری از بروز عوارض جبران ناپذیر دیابت توصیه می شود.  

کلیدواژه ها

Motivational interview, Type ۱ and Type ۲ diabetes, Body Mass Index, Blood Glucose, HbA۱c., مصاحبه انگیزشی, دیابت نوع ۱و۲, شاخص توده بدنی, قند خون, هموگلوبین گلیکوزیله.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.