طراحی و روانسنجی «مقیاس معیار های ارزشیابی بیمارستان های ارتقا دهنده سلامت»

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مدیریت ارتقای سلامت، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHPM-10-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 262
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا منصوری

South Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

شقایق وحدت

استادیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

ایروان مسعودی اصل

دانشیار، مدیریت خدمات بهداشتی درمان، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، تهران، ایران

سمیه حسام

استادیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

سعاد محفوظ پور

دانشیار، مرکز تحقیقات ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

رضا محمدی

دکتری مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، بیمارستان شهید دکتر معیری، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: ارزشیابی در بیمارستان ها یک ضرورت در مسیر ارتقا سلامت جامعه است و نیازمند ابزار روا و پاپا می باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف طراحی و روانسنجی "مقیاس معیار های ارزشیابی بیمارستان های ارتقا دهنده سلامت" انجام شد. روش کار: پژوهش حاضر از نوع روش شناسی است. در ابتدا، با مروری وسیع بر متون مربوط به موضوع مورد پژوهش شامل اسناد، ارائه دهندگان خدمات در سطوح مدیریتی بیمارستان ها،  کلیه اسناد کتابخانه ای منتشرشده و اسناد راهبردی ملی در حوزه بیمارستان ارتقاء دهنده سلامت و اسناد سازمان تامین اجتماعی انجام شد. روایی صوری، نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا  مقیاس با نظرخواهی از ۱۰ تن متخصص، اندازه گیری گردید. روایی سازه (تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی)، روایی واگرا و همگرا با توزیع مقیاس طراحی شده بین ۲۷۲  رئیس و مدیر بیمارستان، مترون، سوپروایزر آموزشی در هر بیمارستان بررسی شد.  پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ  با ۱۵ شرکت کننده و پایایی مرکب اندازه گیری شد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه ۲۱  و لیزرل تحلیل گردید. یافته ها: با استفاده از  تحلیل محتوای کیفی، "مقیاس معیار های ارزشیابی بیمارستان های ارتقا دهنده سلامت" با ۷۳ عبارت طراحی شد. روایی صوری بررسی و تایید شد. نسبت روایی محتوا با توجه به جدول Lawshe مورد مقایسه قرار گرفت. عبارت های بزرگ تر از ۶۲/۰ جدول با سطح معنی دار آماری قابل قبول (۰۵/۰) و تایید و عبارتی حذف نشد. میانگین شاخص روایی محتوای مقیاس طراحی شده در هرکدام از معیارهای مربوط بودن، سادگی و وضوح به جز یک عبارت بالاتر از ۸۶/۰ بود. تحلیل عاملی اکتشافی با درنظر گرفتن مولفه هایی که مقدار ویژه بالای یک داشتند، نشان داد که بعد ساختاری دارای سه مولفه، بعد فرایندی دارای چهار مولفه و بعد پیامدی نیز چهار مولفه می باشد. تحلیل عامل تاییدی برای کل مقیاس، سه بعد و ۱۱ مولفه را تایید کرد. در روایی همگرا  پایایی مرکب بزرگ تر از میانگین واریانس استخراج شده بزرگ تر از ۵/۰ بود. در روایی واگرا میانگین واریانس استخراج شده بزرگ تر از میانگین واریانس مربع مشترک بود. لذا روایی واگرا و همگرا تایید شد. پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب الفا کرونباخ انجام و مقدار آن برای بعد ساختاری برابر ۷۵۸/۰، برای بعد فرایندی ۸۹۵/۰  و برای بعد پیامدی ۹۲۴/۰ بود. نتیجه گیری: "مقیاس معیار های ارزشیابی بیمارستان های ارتقا دهنده سلامت" با۶۸ عبارت، ۱۱ مولفه (در۳ بعد ساختاری،  فرآیندی و پیامدی)، از روایی و پایایی بالایی برخوردار است. استفاده از مقیاس فوق برای ارزشیابی بیمارستان های ارتقا دهنده سلامت پیشنهاد می شود.  

کلیدواژه ها

Psychometrics, Scale. Hospital Evaluation., روان سنجی, مقیاس, ارزشیابی بیمارستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.