الگوی همبستگی دولت الکترونیک و چابکی سازمانی با نقش میانجی مسئولیت ‎پذیری اجتماعی در کارکنان وزارت ورزش و جوانان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مدیریت ارتقای سلامت، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHPM-10-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادله صادقی مقدم

Islamic Azad University, Faculty of Physical Education

فریده اشرف گنجویی

Islamic Azad University, Faculty of Physical Education

فرشاد تجاری

Islamic Azad University, Faculty of Physical Education

چکیده

مقدمه: تغییرات سریع محیط سازمانی منوط به افزایش مسئولیت پذیری اجتماعی و چابکی سازمان است. یکی از روش های دستیابی به چابکی سازمانی، استفاده از دولت الکترونیک است. هدف مطالعه حاضر، تعیین الگوی همبستگی دولت الکترونیک و چابکی سازمانی با نقش میانجی مسئولیت ‎پذیری اجتماعی در  کارکنان وزارت ورزش و جوانان می باشد. روش کار: این مطالعه توصیفی-همبستگی بر روی ۳۰۰ تن از کارکنان ستادی وزارت ورزش و جوانان که بصورت تصادفی ساده (قرعه کشی) انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه جمععیت شناختی، "پرسشنامه دولت الکترونیک" (E-Government Questionnaire)، "پرسشنامه چابکی سازمانی" (Organizational Agility Questionnaire) و "پرسشنامه مسئولیت پذیری اجتماعی سازمان" (Corporate Social Responsibility Questionnaire) بوده است. روایی صوری، محتوا به روش کیفی و همگرایی پرسشنامه ها و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ و پایایی مرکب ارزیابی و تایید شد. داده های جمع آوری شده، در نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه ۱۸، و پی ال اس  نسخه ۲۳ تحلیل شد. یافته ها: مقادیر آماره t برای ارتباط دولت الکترونیک با چابکی سازمانی و مسئولیت پذیری اجتماعی و همچنین ارتباط مسئولیت پذیری اجتماعی با چابکی سازمانی مثبت بوده و در سطح اطمینان ۹۹ درصد، معنادار گزارش شد. مقادیر ضرایب استاندارد مسیر دولت الکترونیک بر مسئولیت پذیری اجتماعی،  مسئولیت پذیری اجتماعی بر چابکی سازمانی و دولت الکترونیک بر چابکی سازمانی با واسطه مسئولیت پذیری اجتماعی، مثبت گزارش شد. الگوی معادلات ساختاری با استفاده از شاخص نیکویی برازش ارزیابی شده و مورد تایید قرار گرفت. نتیجه گیری: همبستگی مثبت و معنادار بین دولت الکترونیک و چابکی سازمانی وجود دارد. متغیر مسئولیت پذیری اجتماعی در رابطه بین دولت الکترونیک با چابکی سازمانی، نقش میانجی نسبی را ایفا می کند. پیشنهاد می گردد تا با گسترش زمینه های توسعه دولت الکترونیک و آموزش های همزمان در باب مسئولیت پذیری اجتماعی، زمینه چابکی سازمانی فراهم گردد.

کلیدواژه ها

E-government, Organizational Agility, Employees Social Responsibility., دولت الکترونیک, چابکی سازمانی, مسئولیت پذیری اجتماعی کارکنان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.