تاثیر آموزش «درمان شناختی-رفتاری» بر بازخورد نسبت به مصرف مواد و سلامت عمومی معتادان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مدیریت ارتقای سلامت، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHPM-10-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عشرت کریمی افشار

استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد سیرجان، دانشگاه آزاد اسلامی، سیرجان، ایران.

نسیم عزت پناه

دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران

پوران وطنخواه

دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران

وجیهه پورشهسواری

استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد سیرجان، دانشگاه آزاد اسلامی، سیرجان، ایران.

وحید منظری توکلی

گروه علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان، ایران

چکیده

مقدمه: اعتیاد  بر زمینه های متعدد عملکرد افراد تاثیر گذاشته و سلامت خود و جامعه آن ها را به خطر می اندازد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش "درمان شناختی-رفتاری" بر بازخورد نسبت به مصرف مواد و سلامت عمومی معتادان در سال ۱۳۹۸انجام شد.  روش کار: مطالعه حاضر با روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مردان معتاد شهر کرمان در پاییز و زمستان ۱۳۹۸ بود. از بین معتادان در حال ترک مراجعه کننده به ۲ مرکز ترک اعتیاد دی و عرش کرمان با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و در دو گروه گروه مداخله و کنترل (هر گروه ۱۵ تن) قرار گرفتند. داده ها با پرسشنامه جمعیت شناختی،  "مقیاس بازخورد نسبت به مصرف مواد " (Feedback Toward Substance Scale) و "پرسشنامه سلامت عمومی" (General Health Questionnaire) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون از گروه مداخله و کنترل کسب شد. روایی سازه به روش تحلیل عاملی و نیز پایایی ابزار ها   به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. گروه "درمانی شناختی-رفتاری" در ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقه ای در هفته دو بار به گروه مداخله ارائه شد و گروه کنترل در این مدت مداخله ای دریافت نکرد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه  ۲۳ تحلیل شد. یافته ها: میانگین در متغیر بر بازخورد نسبت به مصرف مواد در پیش آزمون (گروه کنترل ۳۱/۳۱ و گروه مداخله ۲۸/۳۰) و پس آزمون (گروه کنترل ۸۲/۳۰ و گروه مداخله ۷۵/۲۲)، و میانگین در متغیر سلامت عمومی در پیش آزمون (گروه کنترل ۸۶/۴۱ و گروه مداخله ۵۹/۴۰) و پس آزمون (گروه کنترل ۰۶/۴۲ و گروه مداخله ۲۷/۵۱) به دست آمد. همچنین اثر آموزش "درمان شناختی-رفتاری" بر  بازخورد نسبت به مصرف مواد و سلامت عمومی معتادان در سطح ۰۱/۰> P معنادار بود. نتیجه گیری:  "درمان شناختی-رفتاری" تاثیر مهمی بر بازخورد نسبت به مصرف مواد و سلامت عمومی معتادان دارد. پیشنهاد می شود از "درمان شناختی- رفتاری "به عنوان مداخله ای برای بهبود وضعیت سلامتی معتادان در حال ترک استفاده شود.  

کلیدواژه ها

General Health, Cognitive-Behavioral, Feedback on Substance Use, Addicted., سلامت عمومی, شناختی- رفتاری, بازخورد نسبت به مصرف مواد, معتاد.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.