رابطه مولفه های سخت رویی با ابعاد فرسودگی شغلی مراقبین مبتلایان به معلولیت های جسمی، ذهنی و چندگانه سازمان بهزیستی شهر اصفهان سال ۱۳۹۳

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRN-3-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم اصلی آزاد

Islamic Azad University of Isfahan (Khorasgan), Isfahan, Iran

سید کمال صدیقی

Islamic Azad University of Isfahan (Khorasgan), Isfahan, Iran

آمنه زرین

Islamic Azad University of Isfahan (Khorasgan), Isfahan, Iran

طاهره فرهادی

Islamic Azad University of Isfahan (Khorasgan), Isfahan, Iran

چکیده

مقدمه: مراقبین معلولیت های جسمی، ذهنی و چندگانه در سازمان بهزیستی به دلیل شرایط کاری خاص خود با استرس و فرسودگی مواجه هستند. بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین مولفه های سخت رویی با ابعاد فرسودگی شغلی مراقبین مبتلایان به معلولیت های جسمی، ذهنی و چندگانه سازمان بهزیستی بود. روش کار: این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود که بدین منظور، با استفاده از روش نمونه گیری سرشماری، همه ۵۴ نفر حاضر در جامعه جهت شرکت در پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه سخت رویی کوباسا و فرسودگی شغلی مسلش و جکسون بود. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها به تناسب از روش های تحلیل توصیفی و آماره همبستگی پیرسون با نرم افزار آماری ۱۸SPSS استفاده شد. یافته ها: تحلیل داده ها بیانگر آن بود که مولفه تعهد با بعد خستگی عاطفی در سطح خطای ۰۱/۰، (۴۹/۰- = r) دارای رابطه معنادار می باشد. مولفه کنترل با بعد خستگی عاطفی (۴۹/۰- =r) و با متغیر عملکرد شخصی (۵۵/۰ = r) در سطح ۰۱/۰ دارای رابطه معنادار می باشد، ضمن اینکه مولفه مبارزه جویی با بعد خستگی عاطفی (۴۰/۰- = r) و با بعد مسخ شخصیت (۳۰/۰- = r) در سطح ۰۱/۰ دارای رابطه منفی معنادار می باشد. نتیجه گیری: بنابر یافته های این پژوهش، به نظر می رسد، اگر نسبت به مولفه سخت رویی و نقش آن در فرسودگی شغلی مراقبین معلولیت های جسمی، ذهنی و چندگانه توجه کافی صورت پذیرد، احتمالا شاهد فرسودگی کمتر مراقبین و بازدهی بالاتر آنان باشیم.

کلیدواژه ها

Hardiness, Burnout, Caregivers, Physical, Mental and Multiple Retardation, سخت رویی, فرسودگی شغلی, مراقبین, معلولیت های جسمی, ذهنی و چندگانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.