مقایسه کمال گرایی و راهبردهای کنترل فکر در بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی و افراد بهنجار

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRN-4-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 151
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدولی کاظمی رضایی

Islamic Azad University, Kermanshah Branch, Kermanshah, Iran

جعفر حسنی

Department of Clinical Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran

سیدعلی کاظمی رضایی

Department of Clinical Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: با توجه به شیوع نسبتا بالای اختلال وسواس و مزمن و هزینه بر بودن آن، لزوم تشخیص و درمان به موقع آن امری ضروری است که طی چند دهه اخیر مطالعات زیادی جهت شناسایی عوامل روانشناختی دخیل در شروع و تداوم این اختلال انجام شده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه کمال گرایی و راهبردهای کنترل فکر در بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی و افراد بهنجار صورت گرفت. روش کار: روش پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر تهران در سال ۱۳۹۶ بودند که ۳۰ نفر (۱۹ زن و ۱۱ مرد) مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی با ۳۰ نفر از افراد بهنجار براساس نمونه گیری در دسترس و با در نظر گرفتن همتاسازی از نظر سن، جنسیت، تحصیلات و تاهل انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه کمال گرایی چند بعدی تهران و پرسشنامه کنترل فکر (ولز و دیویس، ۱۹۹۴) استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل تحلیل واریانس چند متغیره در نرم افزاز SPSS نسخه ۲۰ در سطح معناداری (۰۵/۰ > P) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که بین افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی و افراد بهنجار در متغیرکمال گرایی و راهبردهای کنترل فکر تفاوت معناداری وجود دارد؛ بدین صورت که میانگین نمرات افراد دارای اختلال وسواس فکری- عملی در مولفه های کمالگرایی خودمدار، دیگرمدار و جامعه مدار، بیشتر از گروه بهنجار بود (۰/۰۰۱ > P). همچنین در راهبردهای کنترل فکر در خرده مقیاس های توجه برگردانی، نگرانی، کنترل اجتماعی، تنبیه و ارزیابی مجدد، به طور معناداری بالاتر از گروه بهنجار بود (۰/۰۰۱ > P). نتیجه گیری: براساس یافته های پژوهش حاضر می توان گفت که کمال گرایی و راهبردهای کنترل فکر دو سازه شناختی هستند که ممکن است بر علائم اختلال وسواس فکری- عملی تاثیر گذاشته و موجب تشدید و تداوم این اختلال شوند و از این رو در مداخلات درمانی، تمرکز بر تعدیل کمال گرایی و جایگزین کردن راهبردهای مقابله ای سازگارانه به جای راهبردهای ناسازگارانه می تواند به کنترل علائم وسواسی کمک کند.  

کلیدواژه ها

Obsessive-compulsive Disorder, Perfectionism, Thought Control Strategies, اختلال وسواس فکری- عملی, کمال گرایی, راهبردهای کنترل فکر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.