اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر بهزیستی روانشناختی و نگرش معنوی در مادران دارای فرزند اوتیسم
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 209
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJRN-5-4_008
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: داشتن فرزند مبتلا به اوتیسم فشار روانی زیادی به خانواده به ویژه مادران وارد می کند و بر ویژگی های روانشناختی آنها تاثیر منفی می گذارد. در نتیجه، این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر بهزیستی روانشناختی و نگرش معنوی در مادران دارای فرزند اوتیسم انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش مادران دارای فرزند اوتیسم شهرستان گرگان در سال ۱۳۹۶ بودند. از میان اعضای جامعه ۳۰ نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی با کمک قرعه کشی به دو گروه مساوی شامل گروه های آزمون و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمون ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای با روش پذیرش و تعهد آموزش دید. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی (ریف، ۱۹۸۹) و نگرش معنوی (شهیدی و فرج نیا، ۱۳۹۱) بودند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری با استفاده از نرم افزار SPSS-۲۲ تحلیل شدند.
یافته ها: یافته ها نشان داد که گروه های آزمون و کنترل از نظر هر دو متغیر بهزیستی روانشناختی و نگرش معنوی تفاوت معناداری داشتند. به عبارت دیگر درمان پذیرش و تعهد باعث افزایش معنادار بهزیستی روانشناختی (۰/۰۰۱P<، ۵۷/۲۲F=) و نگرش معنوی (۰/۰۰۱P<، ۷۶/۵۵F=) در مادران دارای فرزند اوتیسم شد.
نتیجه گیری: نتایج حاکی از اهمیت و تاثیر درمان پذیرش و تعهد بر بهبود بهزیستی روانشناختی و نگرش معنوی در مادران دارای فرزند اوتیسم بود. بنابراین پیشنهاد می شود که مشاوران و درمانگران از روش درمان پذیرش و تعهد برای افزایش بهزیستی روانشناختی و نگرش معنوی استفاده کنند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سیدمرتضی سیادت
Islamic Azad University of Gorgan Branch
افسانه خواجوند خوشلی
Islamic Azad University of Gorgan Branch
حمزه اکبری
Islamic Azad University of Azadshahr Branch
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :