بررسی تاثیر برنامه توانمندسازی بر درماندگی اخلاقی پرستاران در بخش های مراقبت ویژه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRN-6-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا صادقی گندمانی

Department of Nursing, Faculty of Boroujen, Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran

آرزو رضایی

Department of Nursing, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, Iran

محمدجواد آزادچهر

Master of Science in Statistical Data Analysis, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, Iran

محمد افشار

Department of Operating Room, Faculty of Nursing and Midwifery, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, Iran

چکیده

مقدمه: یکی از مشکلات روانی و اجتماعی شایع در بین پرستاران شاغل در واحد مراقبت ویژه درماندگی اخلاقی است. درماندگی اخلاقی را می توان وضعیتی از عدم تعادل روانی دانست که زمانی تجربه می شود که انسان از انجام عملی که می داند درست است بازداشته و یا مجبور به انجام کاری شود که می داند نادرست است. لذا، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه توانمندسازی بر درماندگی اخلاقی پرستاران واحد مراقبت ویژه انجام شد. روش کار: این مطالعه نیمه تجربی بر روی ۶۰ پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان شهید بهشتی کاشان در سال ۱۳۹۸ انجام شد. روش نمونه گیری از نوع بلوک بندی تصادفی بود. برنامه توانمندسازی اخلاقی طی یک کارگاه ۲ روزه برای گروه مداخله برگزار شد. در شروع، بلافاصله و ۱ ماه بعد از مداخله، پرسشنامه اطلاعات فردی و درماندگی اخلاقی برای هر دو گروه تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی نظیر تی مستقل، کای اسکوئر و آزمون دقیق فیشر در نرم افزار آماری ۱۶ . SPSSV انجام گرفت. یافته ها: قبل از مداخله، میانگین فراوانی و شدت درماندگی اخلاقی گروه مداخله و کنترل بترتیب ۰۵ / ۵ ± ۲۰ / ۴۰ و ۳۳ / ۹ ± ۵۳ / ۴۰ ( ۰۵ / ۰ ≤ P ) و ۴۸ / ۵ ± ۶۳ / ۴۰ و ۵۵ / ۹ ± ۲۷ / ۴۱ ( ۰۵ / ۰ ≤ P) بود. بعد از مداخله، میانگین فراوانی درماندگی اخلاقی گروه مداخله و کنترل بترتیب ۹۹ / ۴ ± ۳۷ و ۸۸ / ۸ ± ۱۰ / ۳۹ ( ۲۶۳ / ۰ = P ) و میانگین شدت درماندگی اخلاقی بترتیب ۳۳ / ۵ ± ۱۷ / ۳۷ و ۹۰ / ۲۳ ± ۹ / ۳۹ ( ۳۱۸ / ۰ = P) بود اما یک ماه بعد از آن، از نظر میانگین فراوانی درماندگی اخلاقی ( ۰۱۲ / ۰ = P ) و میانگین شدت درماندگی اخلاقی( ۰۰۹ / ۰ = P )تفاوت معناداری وجود داشت. نتیجه گیری: با توجه به شیوع بالای درماندگی اخلاقی پرستاران، به نظر می رسد با برنامه ریزی و اجرای برنامه های توانمندسازی شاید شدت و فراوانی درماندگی اخلاقی در بین پرستاران را به حداقل رسانید.

کلیدواژه ها

Empowerment, Moral distress, Intensive care unit, Nurse, توانمندسازی, درماندگی اخلاقی, بخش مراقبت ویژه, پرستار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.