تدوین الگوی رواندرمانی یکپارچه اختلال اضطراب فراگیر همبود با اختلالات هیجانی؛ رویکردی کیفی

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 206

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJRN-6-4_008

تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400

چکیده مقاله:

چکیده مقدمه: با توجه به چندبعدی بودن و فراگیر بودن اختلال اضطراب فراگیر و تاثیر آن بر همه ابعاد زندگی و پیچیده بودن آسیب شناسی آن و با توجه به اینکه درصد بالایی از این بیماران به بیش از یک اختلال مبتلا هستند و در مقایسه با سایر اختلالات اضطرابی کمتر به درمان های روان شناختی پاسخ می دهند، مداخلات فراگیرتری را می طلبند و نیاز به ارائه دستورالعمل های درمانی جامعی دارند، یعنی درمانگر برای درمان اختلال باید یک رویکرد همه جانبه نگر داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی رواندرمانی یکپارچه اختلال اضطراب فراگیر همبود با اختلالات هیجانی انجام شد. روش: روش پژوهش، تحلیل محتوای قیاسی بود. حوزه پژوهش شامل کتاب ها، پایان نامه ها و مقالات معتبر داخلی و خارجی در زمینه اختلال اضطراب فراگیر و شامل متخصصین در زمینه اعتباربخشی تخصصی مولفه ها و مدل استخراج شده بود. نمونه گیری به صورت هدفمند آغاز گردید. برای حجم نمونه از معیار اشباع استفاده شد که نشان دهنده کفایت حجم نمونه است. ازاین رو از ۴۰ منبع نوشتاری با موضوع سبب شناسی و درمان اختلال اضطراب فراگیر استفاده گردید. مولفه ها و محتوای به دست آمده بر اساس تلفیق و هماهنگ سازی با پیشینه موجود، به صورت پروتکل رواندرمانی یکپارچه اختلال اضطراب فراگیر طراحی شد. در مرحله آخر نیز صحت و سقم الگوی مذکور بررسی گردید. یافته ها: الگوی درمان یکپارچه اختلال اضطراب فراگیر حاوی ۸ مضمون اصلی است که عبارتند از: آگاهی و آموزش روان شناختی، فرایندهای انگیزشی، راهبردهای رفتاری، راهبردهای شناختی، راهبردهای فراشناختی، کارآمدی هیجانی، اثربخشی بین فردی و آموزش رشد فردی و معنویت. در نتیجه این ۸ مضمون، ۳۴ مولفه اصلی و ۷۱ مولفه فرعی به دست آمد. الگوی به دست آمده با استفاده از شاخص های روان سنجی اعتباریابی و پایایی سنجی شد. نتایج حاکی از معتبر و پایا بودن الگوی موردنظر بود. نتیجه گیری: الگوی رواندرمانی یکپارچه به دست آمده، می تواند در کنار سایر مداخلات موجود، در صورت بندی مداخله برای درمان اختلال اضطراب فراگیر قابل استفاده باشد.

نویسندگان

فرزاد قادری

PhD student of psychology, Department of psychology, Faculty of education and psychology, university of Isfahan, Isfahan. Iran.

ناهید اکرمی

PhD in psychology, assistance Professor, Department of psychology, Faculty of education and psychology, university of Isfahan, Isfahan. Iran.

کورش نامداری

PhD in psychology, assistance Professor, Department of psychology, Faculty of education and psychology, university of Isfahan, Isfahan. Iran

احمد عابدی

PhD in psychology, associate Professor, Department of psychology, Faculty of education and psychology, university of Isfahan, Isfahan. Iran