اثربخشی درمان فراشناختی بر نگرانی، نشخوار فکری و کنترل آسم در بیماران مبتلا به آسم

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRN-7-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهجت انصاری

Ph.D. Student of Psychology, Department of Psychology, Urmia Branch, Islamic Azad University, Urmia, Iran

سیدرضا تسبیح سازان

Assistant Professor, Department of Psychology, Urmia Branch, Islamic Azad University, Urmia, Iran

علی خادمی

Associate Professor, Department of Psychology, Psychology Researches Center, Urmia Branch, Islamic Azad University, Urmia, Iran

محمدخالد رضایی

Assistant Professor, Department of Internal, Faculty of Medicine, Urmia University of Medical Sciences, Urmia, Iran

چکیده

مقدمه: بیماران مبتلا به آسم درجات بالایی از استرس را تجربه میکنند. آسم یک مشکل عمده بهداشتی در اغلب نقاط دنیا است. روش های درمان روانشناختی می توانند سهم زیادی در کاهش اختلال های مرتبط با سلامت از جمله نگرانی، نشخوار فکری و کنترل آسم داشته باشند. هدف این مطالعه تعیین اثربخشی درمان فراشناختی بر نگرانی، نشخوار فکری و کنترل آسم در بیماران مبتلا به آسم بود. روش کار: این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران مرد مبتلا به آسم مراجعه کننده به کلینیک های تخصصی بخش خصوصی شهر ارومیه در سال ۱۳۹۸ بودند. تعداد ۲۴ بیمار پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی به کمک قرعه کشی در دو گروه آزمون و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمون ده جلسه ۹۰ دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) تحت درمان فراشناختی قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها با پرسشنامه های نگرانی و نشخوار فکری و آزمون کنترل آسم جمع آوری و در نرم افزار SPSS-۱۹ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: یافته ها نشان داد که گروه های آزمون و کنترل از نظر سن، تاهل، تحصیلات و مدت بیماری تفاوت معنی داری نداشتند (P> ۰/۰۵)علاوه بر آن، هر دو گروه در مرحله پیش آزمون از نظر نگرانی، نشخوار فکری و کنترل آسم تفاوت معنی داری نداشتند(P> ۰/۰۵)اما در مرحله پس آزمون از نظر هر سه متغیر مذکور تفاوت معنی داری داشتند(P< ۰/۰۰۱)همچنین، درمان فراشناختی باعث کاهش نگرانی و نشخوار فکری و افزایش کنترل آسم در بیماران مبتلا به آسم شد(P< ۰/۰۰۱) نتیجه گیری: نتایج نشان دهنده اثربخشی درمان فراشناختی بر کاهش نگرانی و نشخوار فکری و افزایش کنترل آسم بود. بنابراین، برنامه ریزی جهت استفاده از درمان فراشناختی در کنار سایر روش های درمانی جهت بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت در بیماران مبتلا به آسم ضروری است.

کلیدواژه ها

Asthma, Asthma Control, Metacognitive Therapy, Rumination, Worry., آسم, درمان فراشناختی, کنترل آسم, نشخوار فکری, نگرانی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.